Zondag 9 december start nieuwe dienstregeling 2019

Nieuws

7 december 2018

Treinreizigers opgelet: vanaf zondag 9 december start de nieuwe dienstregeling voor 2019. Dit jaar heeft ProRail onder 12 reizigersvervoerders en 28 goederenvervoerders een recordaantal van ruim 165 miljoen treinkilometers verdeeld. Ook verwelkomt ProRail een nieuwe reizigersvervoerder op het spoor: Qbuzz.

Nieuwe ontwikkelingen

Ieder jaar is het voor ProRail een grote uitdaging om de dienstregeling voor alle vervoerders en reizigers nog verder te optimaliseren. Voor 2019 is er een aantal nieuwe ontwikkelingen, waaronder:

  • in 2019 rijden er meer dan 2.2 miljoen reizigerstreinen. Bij elkaar rijden die naar verwachting een recordaantal van ruim 165 miljoen treinkilometers. In 2004 waren dit er ‘nog maar’ 129 miljoen. Op dit moment staan er 8% meer goederentreinen ingepland in 2019 ten opzichte van 2018;
  • tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal rijden 7 dagen per week 5 ipv 4 intercity’s per uur over de Hogesnelheidslijn (IC-Direct);
  • een nieuw station, Lansingerland-Zoetermeer, wordt in gebruik genomen;
  • De ICE naar Duitsland kan binnen Nederland sneller rijden. Dit levert tussen Amsterdam en Utrecht 3 minuten tijdswinst op;
  • ProRail verwelkomt Qbuzz als nieuwe reizigersvervoerder op het spoor. Zij zullen, in de huisstijl van R-net, gaan rijden op de Merwedelinge-lijn in plaats van Arriva.

De rol van ProRail

ProRail is als onafhankelijke partij verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare ruimte op het spoor. Ieder jaar wordt na een periode van plannen en overleg in augustus de capaciteitsverdeling door ProRail vastgesteld.

ProRail verzorgt ook de verkeersleiding van het totale Nederlandse treinverkeer en vernieuwt en verbetert de spoorweginfrastructuur. Vervoerders plannen treinen en personeel in om de dienstregeling op het spoor mogelijk te maken. De nieuwe dienstregeling start de tweede zondag in december. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers