Europese ontwikkelingen : ERTMS

Het European Rail Traffic Management System (ERTMS) is een Europees treinbeveiliging- en snelheidscontrolesysteem. Met de aanleg van dat systeem kunnen we de capaciteit en de veiligheid op het (nationale) spoor vergroten én makkelijker landsgrenzen oversteken.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024.

Verschil

Het grootse verschil met het huidige treinbeveiliging systeem is de manier waarop gecommuniceerd wordt met de machinist van trein: nu gaat dat via seinen langs het spoor, met ERTMS via draadloze communicatie. Door ERTMS in heel Europa uit te rollen is het mogelijk om de ‘verkeersregels’ voor het spoor te harmoniseren en standaardiseren. Met als gevolg dat een machinist op alle trajecten in Europa ingezet zou kunnen worden.

Het systeem is de Europese standaard. Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om ERTMS te implementeren. Dat doen ze voor een groot gedeelte zelf, maar er is veel overleg en samenwerking tussen de landen en de diverse organisaties die meehelpen bij het deze ‘grootste klus ooit voor het spoor’.

Overleg over ERTMS

De European Union Agency For Railways (ERA), het Europese spoorwegbureau, is door de Europese Commissie aangewezen als ‘autoriteit’ van het systeem. Dat wil zeggen dat ERA de specificaties van ERTMS beheert en deze doorontwikkelt, samen met de spoorsector. Om dat soepel te laten lopen (en om niet met honderden mensen aan tafel te zitten) zijn er diverse organisaties opgericht voor de verschillende onderdelen van de spoorsector. Een voorbeeld daarvan is European Rail Infrastructure Managers (EIM). Daarin werken de infrastructuurbeheerders, zoals ProRail, samen.

Daarnaast is er de ERTMS User Group (EUG). Dat is een platform voor infrastructuurbeheerders om ervaringen te delen en standpunten vast te leggen. Het platform werkt weer nauw samen met ERA, maar ook met UNIFE waarin leveranciers van de ERTMS-systemen zijn verenigd en onafhankelijke laboratoria die betrokken zijn bij het testen van het systeem.

Meer informatie

Wil je meer weten over ERTMS? Wat het doet en waarvoor het is? Kijk op de speciale programmapagina voor aanvullende informatie of op de Nederlandse website van ERTMS.

Programmapagina ERTMS Programmapagina ERTMS

Website ERTMS in Nederland Website ERTMS in Nederland

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers