Kan ik met elk voertuig een overweg passeren?

Veelgestelde vraag

Dat hangt af van de hoogte en snelheid van het voertuig. Bij diepladers is de diepte eveneens van belang.

Hoogte

Voertuigen tot 4,00 meter kunnen gewoon de overweg passeren. Maar is een voertuig hoger dan 4.00 meter? Dan moet je omrijden, want de bovenleiding kan worden geraakt.

Kan omrijden niet? En moet je voertuig toch de overweg passeren? Dan kunnen maatregelen nodig zijn. Zoals het verwijderen van de spanning van de bovenleiding, of het verwijderen van de bovenleiding zelf. Het treinverkeer moet dan tijdelijk worden gestaakt. Je moet daarvoor ontheffing aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), zie hieronder voor meer informatie. 

Snelheid

Gaat je voertuig zeer langzaam? En wil je een overweg passeren? Dan is dat niet zonder risico. Nadat de beveiliging – bellen en lampen - aan gaat, kan de trein al na 21 seconden passeren. En vlak nadat de spoorbomen opengaan, kunnen ze nogmaals sluiten, omdat er van de andere kant een trein kan aankomen.

Een overweg passeren moet dus met een minimale snelheid.Gaat je voertuig zeer langzaam? Dan is het dringend advies: kies een route zonder overwegen. Kan je niet omrijden en moet je toch een overweg passeren? Dan zijn er maatregelen nodig. Je moet daarvoor ontheffing aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Zo vraagt u een ontheffing aan bij de RDW

Neem zelf tijdig contact op met de RDW. De RDW kan nagaan of en zo ja onder welke voorwaarden, je een ontheffing kunt krijgen. Blijkt uit de ontheffing dat er maatregelen nodig zijn om de overweg te passeren ? Neem dan minimaal 6 weken voor de ‘passeerdatum’ contact op met ProRail. Wij kunnen dan voorbereidingen treffen. Onder andere tijdig overleggen met vervoerders. Aan deze werkzaamheden zijn vaak kosten verbonden.

{

Meer over:

}

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers