Brug over de Dieze: 1,5 kg ijzeren herinnering

Bij het slopen van een brug sluit je ook een periode van herinneringen af. Daar zijn we ons in Den Bosch van bewust. Hier vervangen we de oude brug over de Dieze voor een nieuw, stiller exemplaar met twee sporen voor het treinverkeer van en naar Utrecht. Om de oude brug niet zomaar af te breken, geven we vanmiddag een aantal mensen met mooie herinneringen een klein stukje ijzeren herinnering terug.

‘Daar stond ik vroeger met mijn moeder’

Als kind bleef Wolter Versteegh altijd onder de brug staan om de trein eroverheen te horen denderen. Zijn 83 jarige moeder herinnert hem bij het zien van de brug er telkens weer aan. “Als ik straks naar het stukje spoorbrug-staal op mijn bureau kijk dan denk ik ‘daar stond ik vroeger met mijn moeder onder als er een trein passeerde’.”

‘Als er een trein overheen ging, gingen we heel hard roepen’

De vader van Ineke Klok van Teeffelen werkte bij Michelin waar het gezin iedere week mocht gaan douchen omdat er thuis nog geen douche aanwezig was. Een hele wandeling, waarbij ze ook onder de Diezebrug doorliepen. “Als je bij de spoorbrug was, was je als kind heel blij. Als er op dat moment een trein overheen ging, gingen we heel hard roepen.”

Tijd voor nieuwe herinneringen

Met de komst van de nieuwe brug, zullen er ook nieuwe herinneringen ontstaan. Architect Marius van den Wildenberg heeft twee nieuwe bruggen en een nieuwe fly-over in Den Bosch ontworpen. Wetende dat dit zijn stad voor misschien wel 100 jaar een gezicht gaat geven, koos hij voor een licht en ruimtelijk ontwerp. Bijzonder is de gouden, aluminium netkous die om de bruggen wordt geplaatst. Zo krijgt Den Bosch aan de noordkant van het station een bijzondere entree voor nog meer mooie herinngeringen.

Maak ook kans op stukje brug

Omdat de oproep in het Brabants Dagblad zulke mooie verhalen en anekdotes heeft opgeleverd, herhalen we de oproep nog één keer. Wil je een stukje van de oude Diezebrug bemachtigen, stuur dan voor 1 augustus je mooiste, leukste of grappigste verhaal over de Diezebrug naar het team Publiekscontacten van ProRail. De 10 beste inzendingen ontvangen een stukje Diezebrug.

Gepubliceerd op