Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Campagne tegen spoorlopen in Spoorwegmuseum

Nieuws

16 augustus 2017

ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom wordt er regelmatig campagne gevoerd om spoorlopen tegen te gaan. In samenwerking met het Spoorwegmuseum heeft ProRail eerder een attractie ontwikkelt waarin je ervaart hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein.

Bekijk: Spoorlopers groot probleem op het spoor

Spoorlopers groot probleem op het spoor

Spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen.

Machinisten schrikken hiervan, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.

Waarschuwingen en boetes

We waarschuwen via campagnes voor het gevaar en de overlast van spoorlopers. Ook voeren onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) dagelijks controles uit. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro plus 9 euro administratiekosten. Ook plaatsen we waar mogelijk hekken langs het spoor.

Het spoorwegmuseum

Met een bezoek aan het Spoorwegmuseum reis je op een verrassende manier door 175 jaar geschiedenis. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten. Zo stap je in het echte rijtuig van de koninklijke familie. Je maakt in een spannende rit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven.  En je ervaart hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein.

Mocht je de laatste weken van de zomervakantie er nog op uit willen gaan, kom dan naar het spoorwegmuseum in Utrecht.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers