Een veilige oversteekplaats voor dieren

Nieuws

4 oktober 2017

ProRail zorgt bij 79 punten langs het spoor voor veilige oversteekplaatsen voor dieren. Zo leggen wij op dit moment de laatste hand aan een grote ‘snelweg’ onder het spoor door en over de A1 bij Kootwijk voor herten, reeën en ander groot wild. Bij Bedum in Groningen heeft ProRail vorige week voor de marterachtigen weer een ‘wandelpad’ onder de spoorbrug geopend.

Vergroten leefgebied voor de dieren

Het is belangrijk dat dassen, marters, reeën, ringslangen, salamanders en andere dieren veilig het spoor kunnen oversteken. Hierdoor zijn er minder aanrijdingen, vergroten wij het leefgebied van dieren en kunnen wij blijven genieten van de diverse natuur die Nederland rijk is. Voor ProRail is het niet alleen vandaag Dierendag, maar iedere dag is een Dierendag.

79 knelpunten ontknellen

ProRail pakt 79 knelpunten aan, waarvan ruim de helft al is gerealiseerd. Bij de aanpak zorgen we ervoor dat het type oversteekplaats is afgestemd op de behoefte van de diersoorten die ervan gebruik maken. De ene keer is het een buis onder het spoor of een loopplank onder een spoorbrug. En de andere keer bouwt ProRail tunnels en viaducten speciaal voor dieren en planten.

Faunapassage Kootwijkerzand

Begin volgend jaar opent ProRail de grote faunapassage Kootwijkerzand. Een natuurbrug van maar liefst 50 meter breed over beide weghelften van de A1, én een 15 meter brede tunnel onder de spoorlijn, verbinden verschillende natuurgebieden op de Veluwe met elkaar. Hoewel de passage nog niet gereed is, staan de dieren zoals reeën en herten hier al te trappelen om de oversteek te wagen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers