Fotoblog: Schaapjes tellen op ecoduct Op Hees

Het was vandaag tellen geblazen op het onlangs geopende ecoduct Op Hees, zeker voor mensen die aan slapeloosheid lijden. Een herder is met zijn kudde schapen voor het eerst over het ecoduct getrokken. De herder koos voor het ecoduct, omdat zijn route van Austerlitz naar de overkant van het spoor via deze weg een stuk korter is geworden.

Waarom ecoducten?

Het leefgebied van veel dieren wordt doorkruist door spoorwegen. Om de natuur een handje te helpen, bouwt ProRail 80 oversteekplaatsen over of onder het Nederlandse spoor. Twee jaar geleden zijn we begonnen met de bouw van ecoduct Op Hees in Den Dolder.

Op Hees niet alleen voor dieren

Bijzonder aan het ecoduct in Den Dolder is dat het niet alleen een oversteekplaats is voor dieren maar ook voor wandelaars en fietsers. Het wordt dan ook een ‘recroduct’ genoemd: naast de groenstrook is een fietspad aangelegd. Het ecoduct over het spoor is 60 meter breed en is eind april opgeleverd.

Zootel naast het ecoduct

Naast het ecoduct staat een oud wachtershuisje. Om dit huisje niet ongebruikt te laten, hebben we hier een ‘Zootel’ van gemaakt. In het wachtershuisje zijn bamboestokken gelegd waarin bijen, wespen en hommels nestjes kunnen bouwen. In de zon kunnen reptielen lekker liggen opwarmen op de warme stenen die voor het huisje liggen en als het vriest kunnen ze eronder kruipen. Op de schaduwrijke en vochtige plekjes kunnen vleermuizen goed voor hun jongen zorgen.

Gepubliceerd op