Goede spoorprestaties eerste halfjaar 2019

Nieuws

18 september 2019

ProRail heeft in de eerste helft van 2019 goed gepresteerd. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. In de begeleidende brief bij de halfjaarrapportages van ProRail en NS geeft ze beide organisaties een compliment.

Goede prestaties voortzetten

In de halfjaarrapportage geven we een tussentijds beeld van de uitvoering van het beheerplan 2019, waarin we onze plannen voor dit jaar hebben beschreven. In haar brief schrijft Van Veldhoven: “De halfjaarrapportages van zowel NS als ProRail laten zien dat zij in de eerste helft van 2019 goed hebben gepresteerd. Dat is een compliment waard aan de machinisten, conducteurs, servicemedewerkers, incidentenbestrijders en alle andere medewerkers van NS en ProRail die zich hier dagelijks voor inspannen. Ik wil NS en ProRail daarbij ook aanmoedigen om deze prestatie over de tweede helft van 2019 door te zetten.”

Hogere punctualiteit

Uit de halfjaarrapportage blijkt dat ProRail in de eerste helft van 2019 op alle prestatie-indicatoren scoorde boven de afgesproken bodemwaarden, de waarde voor het jaarlijks minimaal te realiseren prestatieniveau op een prestatie-indicator. Voor zeven van de acht scoorden we zelfs beter dan de streefwaarden voor 2019. Van alle reizigerstreinen in Nederland en specifiek op regionale lijnen reed respectievelijk 92,4 procent en 96,0 procent op tijd. In de eerste helft van 208 was dat nog 92,1 en 95,2 procent. Ook de prestaties op de HSL verbeterden, vooral doordat NS een softwarefout in de TRAXX-locomotieven heeft verholpen.

Storingen gedaald

Het aantal impactvolle storingen is gedaald van 331 in de eerste helft van 2018 naar 212 in het eerste halfjaar van 2019. Deze daling is vooral het resultaat van:

  1. een registratiemethode die beter aansluit bij de juiste eindtijd en de juiste oorzaak van een storing
  2. Verbeteringen in de afhandeling van een storing.

Reputatie

Naast de goede ontwikkeling van de prestaties is ook de reputatie van ProRail gestegen. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2018 steeg deze score van 63 naar 69.

Roodseinpassages

In haar brief aan de Tweede Kamer benoemt Van Veldhoven ook de toename van het aantal roodseinpassages en dat zij samen met alle betrokken partijen doorgaat met het verbeterprogramma. Ook gaat de staatssecretaris in op het Programma Prestatiegericht Onderhoud (PGO) en toekomstbestendig werken aan het spoor.

Prestaties online

Onze prestaties zijn dagelijks te volgen via ons prestatiedashboard. Het dashboard toont de recentste cijfers van ProRail over de prestaties op het spoor aan de hand van zes thema’s: reizigersvervoer, goederenvervoer, hinder, veiligheid, duurzaamheid en kerncijfers.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers