Kamperlijn, klaar voor de toekomst

Nieuws

28 augustus 2017

Onder de noemer “Nu nog even buffelen, straks op stroom” heeft ProRail de afgelopen twaalf weken aan de vernieuwing en elektrificatie van de Kamperlijn gewerkt. Zo kunnen er met ingang van de nieuwe dienstregeling op 10 december 2017 elektrische treinen rijden. Om de ingebruikname te vieren werden maandagochtend 28 augustus croissantjes uitgedeeld aan de reizigers.

De afgelopen periode is de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen compleet vernieuwd en voorzien van bovenleiding. Station Kampen kreeg een compleet nieuw perron, waar nu nog de laatste puntjes op de i worden gezet. Ook bouwden we aan een nieuw station in Zwolle Stadshagen dat per december in gebruik genomen kan worden. De spoorbrug over de Blaloweg werd verhoogd zodat aanrijdingen door vrachtverkeer tot het verleden behoren. Station Stadshagen wordt in de komende maanden verder afgebouwd. De naastgelegen tunnel onder het spoor in de Belvédèrelaan komt in het voorjaar van 2018 gereed.

Nieuw, nieuwer, nieuwst

Honderden palen voor de bovenleiding zijn geplaatst, vele kilometers kabels en leidingen werden vernieuwd en de beveiliging aangepast, zodat er sneller gereden kan gaan worden. De hele lijn kreeg een make-over: ondergrond, ballast (spoorgrind), dwarsliggers (bielzen) en spoorstaven zijn vervangen, zodat de Kamperlijn er weer vele tientallen jaren tegenaan kan.

Weer met de trein

NS rijdt tot december nog met de vertrouwde trein (de Buffel), op 10 december neemt Syntus/Keolis Nederland het stokje over. Vanaf vandaag kunnen reizigers na 84 dagen dus weer met de trein reizen in plaats van met de bus. Namens ProRail, NS en opdrachtgevers gemeente Kampen, gemeente Zwolle, provincie Overijssel zijn reizigers vanochtend vroeg op croissantjes getrakteerd om dit te vieren.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers