Koperdief op heterdaad betrapt

Onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben de afgelopen week weer een mooi succes behaald in de strijd tegen koperdiefstal. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben zij een koperdief op heterdaad betrapt. Deze vluchtte vervolgens het maisveld in. Al snel schoot de politie met wagens en helikopter te hulp. Na een tijdje vonden zij de auto en de verloren laarzen van de dief. Even later is hij gearresteerd.
Speciaal interventieteam op uitkijk om mogelijk koperdieven aan te houden
Speciaal interventieteam op uitkijk om mogelijk koperdieven aan te houden

Geen middel onbenut

Koperdieven zorgen voor veel overlast op het spoor. Als er koperen onderdelen van het spoor (zoals bijvoorbeeld de kabels die stroom geleiden) gestolen worden, duurt het soms uren voordat het koper weer vervangen is. Al die tijd is er geen of zeer beperkt treinverkeer mogelijk. ProRail laat daarom geen middel onbenut. En met succes, zo lijkt het. In 2012 daalde het aantal diefstallen met 29 procent.

Speciaal opgeleide interventieteams

Ons nieuwste wapen in de strijd tegen koperdiefstal zijn speciaal opgeleide interventieteams. Deze teams worden gevormd door speciaal opgeleide boa's die ’s nachts op risicoplekken langs het spoor op de uitkijk liggen om koperdieven op heterdaad te betrappen, om ze vervolgens aan de politie te kunnen overhandigen.

Andere maatregelen

Naast de inzet van deze interventieteams watermerkt ProRail zijn koper met een DNA-spray. Het koper krijgt dan een unieke code waaruit kan worden vastgesteld dat het koper van ProRail is en van welk traject en specifieke locatie het afkomstig is. Ook wordt koper vervangen door aluminium. Dit gebeurt al op grote schaal. Op plekken waar koper moet worden vervangen kijkt ProRail altijd of dit technisch mogelijk is. Ook worden hekken langs het spoor uitgebreid.

Gepubliceerd op