Maatregelen tegen de hitte

Nieuws

24 juni 2019

Deze week stijgt het kwik naar tropische temperaturen. Heerlijk voor sommigen, maar het brengt voor het treinverkeer ook risico´s met zich mee. Als het zo heet wordt, neemt de kans op storingen namelijk toe.

Hitteschouw 

ProRail en de onderhoudsaannemers zijn nu extra alert op de effecten van de hitte op het spoor. Bij temperaturen van boven de 25 °C kan een spoorstaaf wel 70 °C heet worden. En dan zet staal uit. Hierdoor kunnen er kronkels in het spoor ontstaan, ook wel spoorspattingen genoemd. Om dat tijdig te signaleren controleren inspecteurs van ProRail en de aannemers voortdurend de ligging van het spoor. Dit noemen we een hitteschouw. 

Extra mensen en extra water 

Omdat er een verhoogd risico is op sein-, overwegstoringen, zetten de aannemers extra storingsploegen paraat. Verder is de bezetting van onze incidentenbestrijders maximaal. Zij nemen ook extra veel water mee op pad. Mochten er treinen stranden dan evacueren zij de reizigers en kunnen ze meteen water uitdelen. 

Wegsleeplocs voor defecte trein 

Mocht zich een storing voordoen of een trein kapot gaan door de hitte dan staan er op diverse locaties ook nog wegsleeplocomotieven klaar. De trein kan dan worden weggesleept om het overige treinverkeer zo snel mogelijk vrij baan te geven. 

Check de reisplanner 

Wij adviseren reizigers voor vertrek een reisplanner te raadplegen. En vergeet niet een flesje water mee te nemen.  

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers