ProRail en Flits­meister werken samen aan verkeers­veiligheid bij spoorweg­overgangen

Nieuws

13 februari 2019

Hoe kan je automobilisten waarschuwen als ze een spoorwegovergang naderen, zodat ze alert zijn als ze de overweg kruisen? ProRail zoekt samen met Flitsmeister naar het antwoord op deze vraag. In deze proef krijgen de 1,4 miljoen gebruikers van de app vanaf vandaag een melding als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg. Technisch trainee Eva van ProRail legt in de video uit hoe de proef werkt.

Bekijk: Innovaties bij ProRail: Met Flitsmeister veiliger oversteken

Melding in de app

Flitsmeister biedt dataoplossingen en informatiediensten voor automobilisten via een app. Vanaf vandaag worden gebruikers van de Flitsmeister-app met een melding gewaarschuwd als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg of een niet actief beveiligde overweg. Dit soort overwegen heeft geen spoorbomen, lampen en bellen. We verwachten dat mensen door deze meldingen een gevaarlijke overweg anders naderen.

Uit onderzoek blijkt dat automobilisten bij een niet actief beveiligde overweg vaak plotseling afremmen en later reageren dan bij een actief beveiligde overweg. Doordat zij nu tijdig een melding ontvangen, verwachten we dat ze zich eerder bewust zijn dat ze een overweg naderen, rustiger afremmen en hun snelheid beter controleren.

Hoe verder?

Flitsmeister gaat data analyseren en gebruikers om feedback vragen door middel van een enquête. Zo leren we of de melding op deze manier goed werkt en of aanpassingen nodig zijn. Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op werkenbijprorail.nl.

ProRail innoveert

ProRail zoekt continu naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. En daarmee storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en start-ups. Hiervoor hebben we de InnovatieHUB, een platform om marktpartijen te stimuleren om met initiatieven te komen. We zijn al verschillende samenwerkingsverbanden aangegaan. Voorbeelden hiervan zijn onze allianties met de TU Delft, TNO, en met collega-infrabeheerders binnen Next Generation Infrastructures.

 

 

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers