Speciaal voor Koningsdag: de Oranjedienstregeling

Dit jaar viert de Koninklijke familie Koningsdag in Groningen. Ook elders in het land zijn allerlei festiviteiten. We verwachten daardoor een extra drukke dag op het spoor. En daar bereiden we ons goed op voor. Zo hebben we in de Randstad een Oranjedienstregeling gemaakt, zijn de draaiboeken af, posteren storingsploegen langs het spoor en staan onze verkeersleiders paraat.
Reizigers op station Zwolle tijdens Koningsdag
Reizigers op station Zwolle tijdens Koningsdag in 2016.

Op veel  plekken in het land worden festiviteiten georganiseerd. Van oudsher trekt Koningsdag in Amsterdam veel feestgangers. Net als voorgaande jaren zal het ook druk worden op en rond de stations van Breda, Alkmaar, Zwolle en Arnhem. Tel daar dit jaar ook Groningen bij op, waar de Koning Koningsdag viert.

Oranjedienstregeling

ProRail maakt de dienstregeling voor het Nederlandse spoor. Voor Koningsdag hebben we samen met NS een Oranjedienstregeling(link is external) ontwikkeld. Dat doen we om een betrouwbare treindienst aan reizigers te bieden. NS rijdt ook met extra en langere treinen. Op donderdagavond 26 april worden er ook extra treinen ingezet. Op de trajecten waar NS niet rijdt, is de normale dienstregeling van kracht. Reizigers wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden op hun reis en rekening te houden met grote drukte. Voorbereiden kan via de reisplanner van je vervoerder.

Feestgangers hebben voorrang

ProRail zorgt ervoor dat het spoor en de stations klaar zijn voor de feestelijke dag. De bouwprojecten en het werk aan het spoor maken deze dag grotendeels plaats voor de feestgangers. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn tijdens Koningsdag gesloten. Verder werken honderden treindienstleiders vanuit 13 ProRail verkeersleidingsposten in het land om het treinverkeer op vrijdag 27 april in goede banen te leiden.

Storingsploegen paraat

Ten slotte staan op verschillende plekken extra storingsploegen van ProRail langs het spoor paraat om eventuele storingen zo snel mogelijk op te lossen. Voor treinen die stranden heeft ProRail afsleeplocomotieven klaarstaan. Ook staan onze incidentenbestrijders die dag paraat om langs het spoor te patrouilleren. Ook staan er mobiele camera’s langs het spoor om spoorlopers vroegtijdig te kunnen signaleren en weg te halen van het spoor.

Gepubliceerd op