Suggestie: Fiets ook naar je Station Dag

De fiets is niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Daarom hebben we als gek landje één keer per jaar de ‘Fiets naar je Werk Dag’. Nu begrijpen we dat niet alle afstanden naar het werk met de fiets zijn af te leggen. Wij doen daarom een alternatief voorstel: de ‘Fiets ook naar je Station Dag’. Dagelijks fietst zo’n 45% van de 1,2 miljoen dagelijkse treinreizigers naar het station. Ook een gezonde keuze natuurlijk!
Fietsenstalling
Fietsenstalling

Goede fietsvoorzieningen

ProRail en NS willen deze fietsers goede fietsvoorzieningen bieden, om zo de reis van deur tot deur makkelijker en aangenamer te maken. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst. We werken daarbij nauw samen met de lokale overheden om fiets en trein zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten met goede voorzieningen.

Nieuwe fietsplaatsen

Tot nu toe zijn er ruim 300.000 fietsplaatsen in zo’n veertig bestaande bewaakte stallingen grondig gerenoveerd, nieuw bijgebouwd of gemoderniseerd. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations  is nu zo’n 400.000 en groeit de komende jaren nog naar ruim 500.000.

Innovatief fietsenstallen

Om de stallingen beter te benutten testten we dit jaar samen met NS een nieuw fietsparkeersysteem. Treinreizigers die op de fiets naar het station komen zien bij aankomst in de stalling op een scherm waar vrije plaatsen zijn en kunnen zo makkelijker een plek vinden. Fietsen die te lang gestald staan, worden weggehaald. De proef is geslaagd, zo blijkt uit resultaten bij station Zutphen. Het aantal beschikbare fietsparkeerplekken steeg tot 30 procent na de start van de proef in juni vorig jaar.

Grootste stationsverbouwing

ProRail zit middenin in de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Veel van deze bouwprojecten als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Delft, Rotterdam en Breda verbouwen tegelijkertijd de fietsenstallingen. Deze stallingen komen hoofdzakelijk ondergronds/inpandig en hebben een capaciteit van 5.000 tot 10.000 fietsen met uitschieters naar 22.000 fietsen.

Gepubliceerd op