Stations : Toegankelijkheid

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen. Ook als je reist met een kinderwagen, bagage, een rolstoel of als je een functionele beperking hebt. Daarom maken wij onze stations toegankelijk voor álle reizigers.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024.

Zelfstandig toegankelijk

Eind 2023 reist minstens negentig procent van alle reizigers van en naar zelfstandig toegankelijke stations. En in 2030 zijn alle stations volledig zelfstandig toegankelijk. Dat is het doel van ProRail én van de overheid. Ook houden we in onze dienstregeling rekening met reizigers met een functiebeperking. Dat is vanzelfsprekend.

Samen werken aan toegankelijk openbaar vervoer

Elk jaar worden er méér stations toegankelijk. Dat komt omdat we samenwerken. Bijvoorbeeld met vervoerders. Want het aanpassen van de perronhoogte heeft alleen zin als het past bij de instap van de treinen.

We stemmen ook af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer. Zoals ouderenbonden, de Oogvereniging en netwerken voor mensen met een beperking of chronisch ziekte. En we werken samen met overheden en andere ov-partijen.

Langdurige storingen

Tot onze grote spijt zijn er steeds vaker, steeds langer, liften en roltrappen op stations buiten gebruik. Dit is natuurlijk extra vervelend voor mensen die ze echt nodig hebben. Het staat zelfstandig reizen met de trein in de weg.

Lees er meer over

Hellingbanen, liften en roltrappen

Op stations nemen we maatregelen om de toegankelijkheid te verhogen. We maken perrons beter bereikbaar door hellingbanen, liften en roltrappen. Ook zorgen we ervoor dat iedereen zelfstandig en veilig gebruik kan maken van stationsvoorzieningen, zoals toiletten.

Sommige maatregelen vallen op: de kilometerslange geleidelijnen en speciale veiligheids- en perronrandmarkeringen bijvoorbeeld. Andere maatregelen zijn minder opvallend. Denk aan de braille-bewegwijzering, vergrote pictogrammen, dubbele leuningen en het drempel- en obstakelvrij maken van de looproutes. Bekijk deze kaart (pdf) om te zien welke stations er al drempelvrij zijn.

Toegankelijkheid in cijfers

In 2030 zijn alle Nederlandse stations volledig zelfstandig toegankelijk. Dit houdt in:

  • Op 99 procent van de stations zijn de perrons drempelvrij en bereikbaar via een lift of hellingbaan
  • Honderd procent van de Nederlandse stations zijn voorzien van geleidelijnen en braille op de trapleuningen
  • Op 337 stations zijn de perronhoogtes aangepast
  • Op 325 stations is de verlichting duurzaam verbeterd

Nieuws over dit onderwerp

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers