'Elk ongeval is er één teveel'

Nieuws

11 november 2016

In samenwerking met Jandino Asporaat's typetje Sidney, voert ProRail al twee weken campagne om iedereen te attenderen op de gevaren die een spoorwegovergang met zich mee kan brengen.

Bekijk: ProRail Veiligheidscampagne voor jongeren van start met Sidney (Jandino Asporaat)

Op maandag 31 oktober heeft 'Sidney' de campagne 'doe het veilig' afgetrapt voor ProRail. Helaas zijn dit soort campagnes nog steeds nodig, want elk ongeval is er een teveel. Zo vonden er in 2015 33 aanrijdingen plaats op spoorwegovergangen. Dit jaar staat de teller op 20.

'Jongeren zijn vaak afgeleid door mobieltjes'

In de campagne 'doe het veilig' wijst Sidney met name jongeren op gevaarlijk gedrag bij overwegen. De jongeren zijn in het verkeer vaak afgeleid door het gebruik van hun mobieltjes. Zo horen ze ook vaak de waarschuwingssignalen niet door het gebruik van hun koptelefoontjes. 

De cijfers

Dit jaar vonden er 20 aanrijding plaats op overwegen. Vier mensen verloren daarbij het leven, één persoon raakte daarbij zwaargewond, één licht gewond. Ook raakte zes treinreizigers licht gewond bij een aanrijding in Dalfsen. Gevaarlijk gedrag is de belangrijkste oorzaak van ongevallen bij overwegen. Veruit de meeste ongevallen vonden plaats op overwegen die voorzien zijn van lampen, bellen en spoorbomen. 7 van de 20 ongevallen vonden in 2016 plaats op niet actief beveiligde overwegen. Het aantal is aanrijdingen, dodelijke slachtoffers en gewonden is wel lager dan voorgaande jaren. Toch blijft het nodig campagne te voeren. Tegenover die vier dodelijke slachtoffers staat een veelvoud aan mensen die door het oog van de naald kruipen en hun onbezonnen actie niet met hun leven bekopen. Te vaak denken mensen dat het ze nog even onder de slagbomen door kunnen glippen. Door ‘stoer’ gedrag bij overwegen zijn jongeren vaker betrokken bij net-niet ongelukken bij overwegen. Niet doen dus! Een minuut tijdswinst is je leven niet waard.

Trend

Sinds 2008 zijn er 330 aanrijdingen op overwegen geregistreerd. Daarbij overleden 98 mensen en raakten 23 mensen zwaargewond. Veruit de meeste ongevallen zijn er gebeurd met personenauto's (130). In 82 gevallen betrof het een voetganger, of (brom-)fietser. Het aantal ongevallen is sinds 2008 gedaald. In 2015 vonden er overigens meer ongevallen met dodelijke afloop plaats dan het jaar ervoor. 2014 kende een laag aantal ongevallen op overwegen, zeven mensen kwamen toen om het leven. 

Ieder ongeval één teveel

Ieder ongeval is ons één teveel. Niet aan de regels houden bij overwegen is niet alleen levensgevaarlijk, maar heeft ook grote impact op machinisten, conducteurs, hulpverleners en omstanders. Ook raakt het treinverkeer na een (bijna) ongeval urenlang ontregeld.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers