Informatieavond spoorverdubbeling Utrecht Centraal - Leidsche Rijn: een terugblik

Nieuws

25 augustus 2016

Het is een warme avond, woensdag 24 augustus j.l. In het Utrechtse Majellacentrum wordt een groep bewoners uit de Schepenbuurt, Nieuw Engeland en het Thomas à Kempisplantsoen bijgepraat over de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn. Het gaat om een traject van bijna twee kilometer vanaf het Cremerplein tot aan de aan de andere zijde van het Utrechtse Amsterdam-Rijnkanaal.

Plenaire presentatie

Omgevingsmanager Micha Beto en projectmanager Bert de Jong van BAM vertellen tijdens een plenaire presentatie wat de werkzaamheden inhouden. Aan bod komen de locatie van de werkterreinen, de transportroutes, de planning en gevolgen voor de bewoners. De bewoners krijgen daarna gelegenheid om in een persoonlijk gesprek de nog onbeantwoorde vragen te stellen. Voor ieder werkgebied is daarvoor een aparte hoek ingericht. Behalve BAM zijn ook vertegenwoordigers van ProRail, de gemeente Utrecht en Eneco aanwezig.

Aankomende werkzaamheden

Het eerste werkterrein aan de Keulsekade is al ingericht en de komende tijd zal BAM ook de andere terreinen gaan inrichten. Om ruimte te maken voor de nieuwe spoorbaan moeten eerst bomen worden gekapt. Hier wordt, mits de vergunningprocedure dit niet toelaat, in september mee begonnen aan de kant van de Keulsekade. De bomen worden tijdens en na de spoorverdubbeling gecompenseerd, waarbij er zoveel mogelijk bomen in hetzelfde gebied terugkomen. Eind september brengt de aannemer de damwanden aan voor de aanleg van de keerwand langs de busbaan. In november tijdens een buitendienstelling van het treinverkeer, worden er damwanden aangebracht en worden de eerste funderingen geplaatst voor de landhoofden van de nieuwe spoorbrug. Ook beginnen dan de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw viaduct, naast het huidige viaduct bij de Thomas à Kempisweg.

Inritten van de werkterreinen
Inritten van de werkterreinen

De witte pijlen tonen de inritten van de werkterreinen

Goede buren

BAM en ProRail hechten veel waarde aan een goede relatie met de buren. BAM verplaatst het wekelijkse spreekuur (donderdag van 13.00 tot 15.00) binnenkort naar de bouwplaats langs de Keulsekade. Bewoners zijn welkom voor vragen. BAM is aangesloten bij Bewuste Bouwers die veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Voor de bouwcommunicatie over de spoorwerkzaamheden wordt een nieuw digitaal systeem gebruikt. Bewoners ontvangen hierover een brief van ProRail. Aanmelden voor dit systeem kan via spoorwerk in mijn buurt.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers