Nu nog meer prestaties online

Nieuws

12 december 2016

Vanaf vandaag kan je op ons online prestatiedashboard niet alleen zien of de treinen in Nederland op tijd hebben gereden of hoeveel treinstoringen er waren in Leeuwarden of in Haarlem. We hebben het dashboard namelijk uitgebreid met een aantal indicatoren, zoals ‘aansluitingen op knooppunten’. Ook kun je nu zien hoe we het doen op gebied van veiligheid. Nieuw is ook dat we een Engelse versie hebben van het dashboard. De doorontwikkeling kwam tot stand in samenwerking met onze stakeholders. Op basis van hun feedback, hebben we het dashboard verder verbeterd en uitgebreid.

Je vindt het vernieuwde dashboard hier.

Oog voor reizigers

In de nieuwe indicator ‘aansluitingen op knooppunten’ staat niet de trein, maar de reiziger centraal. Het gaat er niet om of de trein op tijd is, maar of de reiziger zijn aansluiting heeft kunnen halen. Als een reiziger een reis met overstap maakt, dan stellen we vast of de aansluiting tussen betrokken treinen is gehaald. Indien dit niet het geval is, dan geldt de reis als niet punctueel. Om dit vast te kunnen stellen, gebruiken we gegevens van het in- en uitchecken.

Wat is er nog meer nieuw?

Regelmatige bezoekers van het dashboard zien meteen dat we onze prestatiecijfers in categorieën hebben ondergebracht: reizigersvervoer, infrastructuur, goederenvervoer en veiligheid. De categorie veiligheid is helemaal nieuw en heeft betrekking op veilig reizen (botsing trein-trein, ontsporingen, roodseinpassage), veilig leven (aanrijding overweggebruiker) en veilig werken (aanrijding personeel). Te zien is hoeveel veiligheidsincidenten hebben plaatsgevonden in de afgelopen maand en de afgelopen twaalf maanden. Nieuwe indicatoren zijn bijvoorbeeld de gemiddelde hersteltijd na een storing en de voor reizigers belangrijke aansluitingen op knooppunten.

Hoe actueel zijn de cijfers?

Het dashboard toont de meest recente cijfers van ProRail over de dagelijkse prestaties op het spoor Maar ook zie je wat er de afgelopen maanden op het spoor gebeurd is. De scores worden na afloop van elke dag bijgewerkt. De getoonde cijfers zijn dus altijd van de dag ervoor. Alleen de veiligheidscijfers zijn van de afgelopen 30 dagen.

Waarom een prestatiedashboard?

Met het prestatiedasboard willen we transparant zijn over onze operationele prestaties. We vragen belangrijke stakeholders wat ze van deze tweede uitgebreide versie vinden. Aan de hand van die feedback, verbeteren we het dashboard en voegen we eventueel meer informatie toe.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers