Op het spoor van het EK 2016: Duitsland

Nieuws

29 juni 2016

Zaterdag 2 juli staat er weer een mooie voetbalkraker op het EK-programma: Duitsland-Italië. Dat geeft ons de kans om een spoorse blik op Duitsland te werpen. Na Frankrijk en België nemen we nu het Duitse spoor onder de loep.

Regionaal en landelijk treinverkeer

Onze Oosterburen hebben eind 1993 op het spoor een nieuwe weg ingeslagen. Een grote verandering is dat de staat zich niet meer bezighoudt met de bedrijfsmatige kant van het treinvervoer. Een belangrijke pijler in deze hervormingen is het regionaliseren van het treinverkeer. Dit houdt in dat de Duitse deelstaten de verantwoording hebben gekregen voor het Personen-Nahverkehr (SPNV) oftewel: het regionale treinverkeer. De staat ondersteunt de deelstaten hierbij financieel. Het landelijke treinverkeer (lange afstanden) wordt door Deutsche Bahn verzorgd.

DB is de grootste

Bij het regionale treinverkeer zijn sinds de hervormingen nieuwe vervoerders op het reizigersspoornet gaan rijden, maar Deutsche Bahn heeft nog wel het grootste markaandeel. Jaarlijks vervoert DB 2,3 miljard reizigers per trein, die in- en uitstappen op een van de 3.289 stations en 2.970 stophaltes. DB vervoert in Europa rond de 300 miljoen ton aan goederen per spoor.

Indrukwekkende Duitse cijfers

DB Netze is in Duitsland verantwoordelijk voor het onderhoud en nieuwbouw van het Duitse spoor. Dagelijks rijden er ruim 40.000 treinen over het spoor dat DB Netze onderhoudt. De cijfers van 2015 laten zien dat in Duitsland 60.795 km spoor ligt met 67.552 wissels en 14.102 overwegen waarvan er 9.817 beveiligd zijn. Er zijn 25.183 spoorbruggen en 701 tunnels met een totale lengte van 505,9 km. De Landrückentunnel in de deelstaat Hessen is met ruim 10 km de langste tunnel.

Europees kampioen

Als je benieuwd bent hoe het spoor er in Nederland bij ligt, lees dan ons jaarverslag 2015. Daar vind je de meest recente cijfers, zoals de 3,3 miljoen treinritten die ProRail jaarlijks mogelijk maakt of de 7.000 km spoor die ProRail onderhoudt. Met 60.795 km is Duitsland overigens qua spoorlengte Europees kampioen. Of die Mannschaft dat met voetbal ook gaat worden hangt af van de kwartfinale van komende zaterdag.

Veel plezier met de wedstrijd Duitsland-Italië!

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers