Station Groningen Europapark in de toekomst: Wat gaat daar gebeuren?
Nieuws
Het project Groningen Spoorzone gaat over veel meer dan alleen station Groningen, het archeologisch wandelpark en het opstelterrein De Vork in Haren. Daar gebeurt natuurlijk van alles, maar óók station Groningen Europapark wordt aangepast. Dit station bestaat nog niet zo lang, want het is opgeleverd in 2012. Toch gaat het er opnieuw op de schop.
Het lijkt gek om nu alweer te werken aan een relatief nieuw station. Maar met de bouw van het station in 2012 is al rekening gehouden met de uitbreiding van nu. Met de werkzaamheden die daar nu, later dit jaar en begin 2020 plaatsvinden, wordt het station een stukje groter.
Extra spoor en perron
Het meest opvallende werk dat aan station Groningen Europapark wordt gedaan, is de aanleg van een extra spoor én een nieuw perron. Tussen station Gronigen en de plek van het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren liggen nu drie sporen. Daar komt een spoor bij omdat er meer treinen gaan rijden.
Aan het nieuwe spoor maken we ook een nieuw perron naast het huidige, zodat de treinen daar kunnen stoppen. Dat nieuwe perron krijgt een overkapping, net zoals de bestaande perrons dat hebben. Het perron zit aan de kant van de Helperzoom en wordt toegankelijk via een trap en een lift.
Het eerste perron op station Groningen Europapark wordt 30 meter langer gemaakt. In de toekomst gaan hier langere treinen rijden en stoppen.
Weg met wissels
Door de komst van het vierde spoor tussen station Groningen en het nieuwe opstelterrein moeten alle bestaande sporen een stukje opschuiven. Dit biedt ook de kans om de sporen op een andere manier te gebruiken. We maken straks twee spoorbundels, een noordelijke (aan de kant van het stadion) en een zuidelijke (aan de kant van de Helperzoom). De noordelijke spoorbundel is voor de regionale treinen. De zuidelijke bundel is voor de nationale trajecten die NS rijdt. En omdat de treinen van NS elektrisch zijn, wordt de zuidelijke spoorbundel geëlektrificeerd.
Door deze aanpassing in het gebruik, kunnen ook bijna alle overloopwissels op het traject tussen de stad en het opstelterrein weg. Een overloopwissel is een wissel waarmee een trein tussen twee sporen die parallel liggen kan wisselen ('overlopen'). Het voordeel van minder wissels is minder overlast voor de buurt.
Van groot naar klein
De aanleg van het nieuwe opstelterrein, het extra spoor én het nieuwe perron zijn natuurlijk grote klussen die opvallen. Maar er zijn ook minder opvallende werkzaamheden die minstens zo belangrijk zijn. Zo worden op het hele traject alle onderstations vervangen. Een onderstation is een elektrische installatie die zorgt voor stroom voor de treinen. En zo moet er bijvoorbeeld ook een spoorsloot worden vervangen. Dat is een sloot die naast het talud ligt waar de sporen op liggen en zorgt ervoor dat het water goed afgevoerd kan worden. Door de komst van het extra spoor, moeten alle sporen een stukje opschuiven. Daardoor wordt het te krap, en moet ook de spoorsloot een stukje opschuiven. Dat lijkt minder belangrijk, maar is essentieel om het treinverkeer in de toekomst goed en veilig te laten verlopen.
Duur van de bouw en overlast daarvan
In de zomer van 2019 maakte aannemer Strukton de bouwlocatie klaar voor al het werk dat moet gebeuren. Voor de zomervakantie en tijdens de treinvrije periode in de zomer van 2019 werden alle voorbereidingen getroffen om na de zomervakantie echt van start te kunnen. De werkzaamheden duren dan naar verwachting tot mei 2020. In de zomer van 2020 zijn het nieuwe opstelterrein en het verbouwde station Groningen Europapark klaar voor gebruik. En dan kan het werk bij station Groningen beginnen.
De werkzaamheden aan station Groningen Europapark vinden grotendeels overdag en doordeweeks plaats. De werkzaamheden zorgen natuurlijk voor meer geluid dan gebruikelijk, maar we houden ons aan de norm voor geluidsoverlast.
En dan als alles klaar is…
Als al het werk aan station Groningen Europapark en het nieuwe opstelterrein klaar is, rijden de treinen nog volgens dezelfde dienstregeling als nu. Om de nieuwe dienstregeling mogelijk te maken, moet namelijk station Groningen ook aangepast worden. De werkzaamheden daar kunnen pas beginnen als het oude opstelterrein opgeruimd kan worden. En dat kan pas weer als het nieuwe opstelterrein De Vork in gebruik genomen is. Zodra de werkzaamheden opstation Groningen klaar zijn, rijden de regionale treinen door van station Groningen Europapark naar station Groningen Noord en alle verder gelegen stations.
Meer nieuws
-
Innovatieve spoorconstructie voor Schipholspoortunnel
21 maart 2023
-
Spoorvernieuwing Sittard - Maastricht
6 augustus 2020
-
Spoorvernieuwing tussen Tilburg en Eindhoven
6 augustus 2020