Update 20.15 uur: Geen treinverkeer tussen Ommen en Zwolle

Nieuws

23 februari 2016

Vanochtend is een Arriva-trein iets voor 9.00 uur in botsing gekomen met een hoogwerker op de bewaakte overweg Het Lageveld in Dalfsen. Bij het ongeval is de machinist van de trein om het leven gekomen en raakten zeven personen gewond. Pier Eringa, president-directeur ProRail, heeft namens ProRail laten weten geschokt te zijn door het ongeval en betuigt zijn medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer en de gewonden.

Informatienummers

Naast het nummer van de Veiligheidsregio 088 1197777, heeft Arriva ook een eigen informatienummer geopend 0800 0200746 .

Onderzoek ter plekke

Door de botsing is de trein ontspoord en heeft het spoor flinke schade opgelopen. Het onderzoek ter plekke door politie, ProRail, Arriva, Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport is afgerond.

De overweg Het Lageveld

Het ongeval gebeurde op een bewaakte overweg. Inmiddels is vast komen te staan dat de overweg Het Lagerveld ten tijde van het ongeval heeft gefunctioneerd. Sinds 1976 heeft zich op deze overweg geen ongeval voorgedaan. De hoogwerker was niet in opdracht van ProRail aan het werk.

Schade aan het spoor

Het onderzoek ter plekke is inmiddels afgerond en ProRail is gestart met het aanleggen van een noodweg om zo de trein te kunnen bergen. Zodra deze geborgen is, kan de exacte schade aan het spoor worden vastgesteld en kunnen we een goede inschatting maken van hoe lang de herstelwerkzaamheden in beslag nemen. Op dit moment kan ProRail nog niet exact aangeven hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit wel enkele dagen in beslag kunnen nemen.

Wegtakelen trein

Het wegtakelen van de trein in de drassige grond ter plekke is intensief en tijdrovend. Ook al omdat in belang van het onderzoek de trein zo intact mogelijk moet worden gelaten. Inmiddels is ProRail druk bezig met het aanleggen van een noodweg voor diepladers en voor een hijskraan. De treindelen moeten vervolgens met grote zorgvuldigheid van elkaar worden gehaald om daarna afgevoerd te worden.

Spoorschade

Door de botsing zijn de bovenleiding, de spoorstaven, dwarsliggers en spoorapparatuur beschadigd. Wanneer de trein is verwijderd, kan het spoorherstel definitief plaatsvinden. Wel wordt al zoveel mogelijk spoorwerk voorbereid en waar mogelijk uitgevoerd. Na herstel van het spoor zelf, is er vervolgens nog tijd nodig voor het uitvoeren van veiligheidstesten.

Gevolgen treinverkeer

Vanwege het ongeval rijden er tussen Ommen en Zwolle bussen in plaats van treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner van je vervoerder voor het meest actuele reisadvies.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers