Vier overwegen in één klap opgeheven

Nieuws

28 juni 2018

Dankzij goede samenwerking met de eigenaar konden deze week maar liefst vier Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO's) in Dalfsen gelijktijdig worden opgeheven! Pier Eringa: 'Heel mooi nieuws, want dit soort overwegen zijn niet meer van deze tijd. Deze landeigenaar geeft wat mij betreft het goede voorbeeld. Heb je op je eigen grond een overweg? Kom dan met ons praten hoe we daar een oplossing voor vinden!'

Zo snel mogelijk van deze overwegen af

Naast de bekende overweg met bomen en bellen bestaan er in Nederland ook nog onbewaakte overwegen. Hier worden de overwegen niet afgesloten door slagbomen. De onbewaakte overwegen zijn te vinden in gebieden waar relatief weinig mensen het spoor over hoeven te steken. Vaak is dit op onverharde wegen en paden. Deze overwegen zijn uitgerust met een Andreaskruis en waarschuwingsborden, maar worden verder niet actief beveiligd met spoorbomen, bellen en lichtsignalen. Bij dit soort overwegen moet je uiteraard zelf extra alert zijn op naderende treinen. ProRail wil zo snel mogelijk van deze overwegen af.

Goede samenwerking

Opheffen of aanpakken van deze overwegen kan ProRail alleen in goede samenwerking met de verschillende partijen als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies, gemeenten en uitvoeren. Of in samenwerking met particuliere eigenaren, zoals hier in Dalfsen. Het gaat daarbij om maatwerk, waarbij we soms omleidingen aanleggen en in andere gevallen kunnen volstaan met afsluiten en uit het spoor halen. Zo ook in Dalfsen, waar een snel resultaat mogelijk bleek: "Een prachtig voorbeeld hoe het kan", stelt Pier Eringa, CEO van ProRail. "Ik roep hierbij alle grondeigenaren op om net zo constructief mee te helpen met het aanpakken van deze overwegen".

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers