Winnend ontwerp busbrug Zwolle bekend

Nieuws

18 november 2016

Donderdag 17-11 is het ontwerp van de nieuwe busbrug over de sporen bij station Zwolle bekend gemaakt. In Zwolle verhuist het busstation van de centrumzijde naar de zuidzijde van het station (zijde Hanzelaan). De nieuwe busbrug zal over enkele jaren een verbinding vormen voor het busverkeer van het nieuw te bouwen bus perron aan de Hanzelaan naar de kruising Rieteweg/Veerallee/Willemskade.

Een trotse wethouder Ed Anker, in aanwezigheid van projectmanager Allart Maijers van ProRail, Martin Kuis (BAM Infra) en Gerhard Nijenhuis (directeur en ontwerper bij ipv Delft creatieve ingenieurs) presenteerden aan ruim honderd inwoners uit Zwolle en aanwezige pers het winnende resultaat van een door ProRail gehouden aanbestedingsprocedure.

Beoordelingscommissie

Als onderdeel van de aanbestedingsprocedure kreeg een beoordelingscommissie (bestaande uit enkele inwoners van gemeente Zwolle en adviseurs) de mogelijkheid om de aanbiedingen van totaal vier aannemers te beoordelen op vooraf vastgestelde criteria zoals 'vormgeving'. Volgens de beoordelingscommissie deed BAM Infra en ipv Delft het beste aanbod dat ook het beste past in de stads- en stationsomgeving van Zwolle.
Het ‘juryrapport’ was lovend over de ‘elegante, eenduidige en slingerende lijn van het ontwerp (…). Het hout aan de onderzijde is weldadig in deze harde, industriële omgeving. Een gouden greep.’

Enkele facts

  • De totale lengte van het tracé voor de bussen is 433 meter. De brugconstructie (245,5 meter) bestaat uit een kokerligger, deels van staal en deels van beton en rust op slechts twee landhoofden en vier slanke, betonnen pijlers.
  • De vrije overspanning (over het spoor) meet 80,55 meter. De onderkant van de brug ter hoogte van het spoor ligt op 6.95 meter hoogte.
  • De onderkant van de brug krijgt een hoogwaardig houten bekleding. In de lichte aluminium rand van de brug wordt onder meer de rijbaanverlichting geïntegreerd. 
  • Voor de aanleg van de brug zal een aantal bovenleidingenportalen van ProRail moeten worden aangepast. Dit gebeurt in de periode van 17 tot en met 28 augustus 2017, in combinatie met andere werkzaamheden aan het spoor in Zwolle.
  • Dagelijks zullen er naar verwachting 1200 bussen gebruik maken van de nieuwe verbinding.
  • De brug wordt niet toegankelijk voor andere vervoersmiddelen of voetgangers. Hulpdiensten kunnen wel gebruik maken van de brug.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers