ProRail mee op Klimaattrein naar Parijs

Nieuws

27 november 2015

Komend weekend gaat de Klimaattop in Parijs van start. Morgen vertrekt vanuit Rotterdam Centraal een speciale Klimaattrein met aan boord staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu Sharon Dijksma en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en allerlei overheden naar Parijs. ProRail is medeorganisator van de trein waarop president-directeur Pier Eringa zal meereizen.

Bekijk: Duurzaam spoor

Duurzaamheid als doelstelling

Duurzaam spoor is bij ProRail al langer een strategische doelstelling. ProRail is ervan overtuigd dat een duurzaam spoor de toekomst heeft. Ook in de komende jaren blijven wij ons inzetten door intensief samen te werken met onze ketenpartners aan een duurzaam spoor; door op zoek te gaan naar innovatieve maatregelen met de meeste duurzaamheidsimpact. Denk daarbij aan energie, CO2-uitstoot, grondstoffen en materiaal, natuur en landschap, geluid en trillingen.

Duurzaamheid in de praktijk 

ProRail doet al veel aan duurzaamheid. Zo wordt alle elektriciteit sinds 2011 duurzaam ingekocht, bijvoorbeeld via windmolens. Verder hebben we al zonnepanelen liggen op de stations van Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en Helmond, en maken we voor wat betreft verlichting de overgang naar LED.

We werken aan CO2-reductie door het besparen van energie, door het inkopen of opwekken van duurzame energie en door het verminderen van het materiaalgebruik. We zijn de initiatiefnemer van de zogenoemde CO2-Prestatieladder die aannemers (en onszelf) stimuleert bij het reduceren van CO2. We ondersteunen én ondertekenen de CO2-visie railsector waarmee we ons hard maken voor een CO2-neutrale spoorsector in 2050. Ook verminderen we ons grondstof- en materiaalverbruik. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid afval in stations en treinen te beperken, gescheiden in te zamelen en recycling te bevorderen. Ook hergebruiken we spoormaterialen zoals spoorstaven en hebben we een interne materialenmarkt.

UIC Railway Climate Responsibility Pledge

Wereldwijd werkt de spoorwegbranche aan het verminderen van haar CO2 emissie. Internationaal ondertekenen een groot aantal spoorondernemingen de UIC Railway Climate Responsibility Pledge, waarmee ze beloven zich in te spannen om de CO2 emissies in 2050 met 75% omlaag te brengen ten opzichte van 1990. In Nederland doet de spoorsector dat gezamenlijk zoals verwoord in de CO2-visie; deze sluit goed aan bij de internationale afspraken en gaan zelfs nog iets verder, namelijk een volledig CO2 neutrale spoorsector in 2050.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers