Spoorlopen: ook in het havengebied mag het niet

Nieuws

5 februari 2016

Spoorwegterrein is verboden terrein. En dat is niet voor niets. 'Spoorlopers' zorgen elke dag weer voor ruim drie uur treinvertraging. Dat is niet alleen vervelend voor reizigers, maar ook voor spoorgoederenvervoerders. Bovendien is het levensgevaarlijk. Daarom treedt ProRail op als er mensen worden gezien langs het spoor die daar niet thuis horen, ook in het havengebied.

Donderdagavond was het raak in het Rotterdamse havengebied. Vier spoorlopers waren gezien op het emplacement Europoort 4.  Machinisten op het traject werd door de verkeersleiding opgedragen rustig te rijden om zo een aanrijding met de spoorlopers te voorkomen. Ondertussen ging een bijzonder opsporingsambtenaar (boa) van ProRail ter plaatse. Daar aangekomen zag hij vier personen lopen die bij iedere langsrijdende auto wegdoken. Vanwege het verdachte gedrag is de politie gealarmeerd.

Aanhoudingen

Toen de agenten aankwamen sloegen de vier spoorlopers op de vlucht en renden de sporen over in de richting van de Maasvlakte. Vervolgens staken ze de snelweg A15 over. Dit zorgde niet alleen voor oponthoud op het spoor, maar ook de snelweg moest tijdelijk worden afgesloten om ongelukken te voorkomen. Toen ze waren aangehouden, bleken de vier spoorlopers illegaal in Nederland te verblijven.

Door kordaat optreden van machinisten, treinverkeersleiding, het ProRail haveninterventieteam en de politie liep het dit keer goed af, maar het gaat ook weleens fout met alle gevolgen van dien. Spoorlopen, doe het niet !

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers