Toegang tot het spoor

ProRail maakt afspraken met iedere partij die het spoor wil gebruiken. Die afspraken liggen vast in een toegangsovereenkomst. Daarin staat alles over het gebruik dat u als vervoerder van het spoor kunt maken, bijvoorbeeld over op welk deel van het spoornetwerk u gaat rijden, welke diensten u bij ProRail afneemt en de gebruiksvergoeding die u betaalt.

Een toegangsovereenkomst afsluiten

Om een toegangsovereenkomst af te kunnen sluiten, heeft u nodig:

  1. een bedrijfsvergunning
  2. een veiligheidscertificaat
  3. voor reizigersvervoer: een vervoerconcessie van de overheid.

De bedrijfsvergunning en het veiligheidscertificaat vraagt u aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.
De Model Toegangsovereenkomst kunt u downloaden.

Vervoerconcessie

Als u reizigers wilt vervoeren, heeft u een vergunning van de overheid nodig: een vervoerconcessie. Zonder zo'n concessie kunt u geen toegangsovereenkomst sluiten voor reizigersvervoer. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verleent concessies voor het landelijke spoornetwerk. De regionale overheden doen dit voor de regionale lijnen.

Voorwaarden en werkdocumenten

Bij de toegangsovereenkomst horen algemene voorwaarden. Daarin staat wat u van ProRail mag verwachten, en wij van u. Daarnaast zijn er afspraken over de manier waarop ProRail en vervoerders samenwerken: de operationele voorwaarden, inclusief een aantal werkdocumenten met praktische werkafspraken.

Welke vervoerder rijdt op welke concessie?

Klik op de afbeelding voor een overzicht van de concessies en welke vervoerder op welke concessie rijdt. Goederenvervoerders zijn niet gebonden aan specifieke trajecten, maar kunnen gebruik maken van het gehele spoornetwerk.

Vervoerders en concessies 2017