Toeteren Winsum stopt

Nieuws

29 december 2016

Inwoners van Winsum krijgen hun rust terug. De machinisten zullen daar na vanmorgen niet meer standaard toeteren als zij met hun trein de overweg de Voslaan naderen. ProRail en Arriva maakten daarover afspraken met omwonenden en nabestaanden.

Rechtspraak

Enkele weken geleden spanden nabestaanden een kort geding aan. Zij eisten dat de overweg in de Voslaan van Winsum met bijzondere maatregelen extra zou worden beveiligd. Maar de rechter wees in haar vonnis alle eisen van de hand en bevestigde de toezegging van ProRail en Arriva om treinen standaard te laten toeteren bij deze specifieke overweg. Gebruikers van de overweg zouden daarmee een extra waarschuwing krijgen voor het oversteken.

Overlast

ProRail verwijdert vanmorgen de zogenaamde 'fluitborden langs de spoorbaan', voor machinisten het signaal om te toeteren. De overlast daarvan bleek voor omwonenden namelijk te groot. Na zorgvuldig overleg met nabestaanden, omwonenden, Arriva en ProRail stopt het standaard toeteren per direct. Machinisten zullen hun waarschuwende geluidsignaal (ook wel typhoon genoemd) alleen gebruiken in standaard situaties, zoals bijvoorbeeld bij mist.

Noodweg

Voor gebruikers van de overweg de Voslaan geldt dus dat zij niet meer kunnen rekenen op een extra waarschuwing zoals in de afgelopen weken gebruikelijk was. Binnenkort sluit de overweg overigens: ProRail legde een noodweg aan die we binnenkort na uitharding van het beton in gebruik stellen. Verkeer leiden we daarmee naar een met overwegbomen beveiligde overweg, iets verderop in Winsum.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers