Nijmegen Next

Gewapende grond, wat is dat?

In project PHS Nijmegen zet Dura Vermeer verschillende technieken in voor het bouwen van de nieuwe fietsenstalling en de westentree. Een van de technieken die wordt toegepast is het gebruik van gewapende grond.  Maar wat is dat eigenlijk, gewapende grond? 

Laag voor laag

In de bouw wordt gewapende grond gebruikt om bijvoorbeeld hoogteverschillen te overbruggen, een steile wand te maken of als fundering om op te bouwen. Het is een duurzame manier om een stevige ondergrond te maken.

Gewapende grond bestaat uit grondlagen die versterkt worden met geotextiel. Dat is een sterk doek dat waterdoorlaatbaar is. Op elk doek komt een laag grond, en op die grond komt weer een doek. En zo bouw je laag voor laag de hoogte in en krijg je een stevige ondergrond.

Locaties

Bij de aanleg van een dienstweg ter hoogte van het parkeerterrein bij de Oude Heselaan passen we gewapende grond toe. De dienstweg wordt straks gebruikt om het bouwterrein op te komen. De weg loopt omhoog en heeft een aftakking die nog iets hoger komt te liggen. Hier is dus een stevige ondergrond nodig die niet weg kan zakken. 
Later in het project, bij het bouwen van de nieuwe fietsenstalling aan de westzijde van het station, wordt deze techniek ook ingezet. Dat komt omdat we hier ook een stukje hoogteverschil moeten overbruggen.

Duurzaam en stiller

Gewapende grond wordt toegepast  op krappe plaatsen. Het is ruimtebesparend ten opzicht van het aanbrengen van een steunberm. Bovendien besparen we circa 90 procent CO2-uitstoot ten opzichte van het aanbrengen van damwanden. Dit komt overeen met 266 keer vliegen van Amsterdam naar New York! Deze oplossing is naast duurzamer ook stiller: voor de aanbreng zetten we een rupskraan in. Dit zorgt voor minder geluidshinder naar de omgeving dan wanneer we damwanden zouden plaatsen.

De komende twee weken werken we ter hoogte van het parkeerterrein bij de Oude Heselaan. We starten in augustus/september met de toepassing van gewapende grond op de locatie van de nieuwe fietsenstalling. 

Deze reportage is gepubliceerd op: 12 mei 2025