Nijmegen Next

‘De uitdaging is groot’

Sebastian de Bruin is namens Dura Vermeer coördinator treinlogistiek. De aankomende vier jaar is hij verantwoordelijk voor een soepel verloop van de aan- en afvoer van materialen per trein.

Logistieke puzzel

Het is een enorme uitdaging om al het materiaal voor de werkzaamheden op het juiste moment op het project te krijgen. “Ik moet met enorm veel dingen rekening houden. Wat hebben we nodig, waar hebben we dat nodig en wanneer? Ik denk na over hoe we de trein beladen, waar op de trein moet welk materiaal komen? Deze volgorde is belangrijk, want dat maakt dat we efficiënt kunnen werken. Zo hoeven we het materiaal minder vaak en ver te verplaatsen. Het is dus een enorme puzzel die dan samen moet komen”, legt Sebastian uit.

Grote uitdaging

“De inzet van een werktrein brengt voordelen met zich mee. We gebruiken hierdoor minder vrachtwagens in en om Nijmegen. De werktrein zorgt ook voor extra opslagruimte: materiaal dat je niet meer gebruikt kan je alvast op de trein leggen. Aan de andere kant ben je minder flexibel, want de werktrein kan je niet zomaar verplaatsen. Het is daarom een grote uitdaging om dit goed samen te laten komen.”

“Als ik mijn werk niet goed doe of de werktrein te laat komt, heeft dit gevolgen voor de planning. Werkzaamheden kunnen dan bijvoorbeeld niet op tijd beginnen. Terwijl je daar in een buitendienststelling weinig ruimte voor hebt. Dat maakt dat ik dit project graag wilde doen, want de uitdaging is groot en er zit veel afwisseling in de werkzaamheden. Verder ben ik een enorme fan van treinen, waardoor ik ook gevraagd ben om deze werkzaamheden op te pakken.”

Het is een enorme puzzel die samen moet komen.

Coördinator logistiek

Tijdens het gehele project is de logistieke coördinator bezig om op een zo goed mogelijke manier materieel en materiaal in te zetten. Daarvoor wordt afstemming gezocht met veel verschillende personen: werkvoorbereiders, uitvoerders, planners en omgevingsmanagers. Zo wordt duidelijk welke materialen en machines er nodig zijn en waar. Om het plaatje compleet te maken is afstemming nodig met de vervoerder. Er moet een trein beschikbaar zijn om alles te kunnen vervoeren.

De eerste werktrein komt eind juni naar Nijmegen. Dan is de eerste buitendienststelling en wordt aan het spoor en op de perrons gewerkt. Vanaf september worden er vaker werktreinen ingezet. Dan komt er ongeveer één keer per vier weken een trein om materiaal en materieel aan- en af te voeren.

Steeds meer reizigers maken gebruik van station Nijmegen. En die groei zet in de toekomst door. ProRail past samen met de betrokken partners het station en het spoor in Nijmegen aan. Hiermee zijn we voorbereid op een toekomst met meer treinen die sneller kunnen rijden. Met voor de reiziger minder wacht- én reistijd. Lees hier meer over dit grootse project.

Dit interview is gepubliceerd op: 27 mei 2025