Wat gaan we doen : Bouwen op een eiland

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd.

Renoveren

ProRail gaat het monumentale stationsgebouw grondig renoveren. De verwachting is dat het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag. Er is meer ruimte nodig voor reizigers en voor treinen. Die ruimte creëren we door het aantal opgangen naar de perrons uit te breiden, de Oosttunnel te verbreden, én door de huidige perrons te verbreden en te verlengen. Ook bouwen we naast de oostelijke reizigerstunnel een extra fietsenstalling met plaats voor ruim 8500 fietsen.

Elke tien minuten

Komende tien jaar zijn we aan het werk in en om station Amsterdam Centraal. De werkzaamheden gingen van start in 2021. Deze zijn omstreeks 2030 afgerond. Reizigers kunnen dan elke tien minuten een trein nemen tussen de grote steden in de Randstad. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Zo verbinden we Amsterdam met de rest van Nederland, en Nederland met de rest van Europa.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op en rond station Amsterdam Centraal naar onderstaande video of naar de animatie over de fasering van de werkzaamheden. Je kunt ook kijken naar en het eerste spoorjournaal over dit project uit de serie Bouwen op een eiland.

Bekijk: Video: Omvangrijke modernisering station Amsterdam Centraal en omgeving

Zo duurzaam mogelijk

Voor dit project is nadrukkelijk gekeken om dit zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Zo gaan we zoveel mogelijk over van gas naar elektriciteit, gebruiken we materialen opnieuw en bekleden we de daken van onze relaishuizen met groen. Vind hier een overzicht van alle maatregelen.

Bekijk de infographic over duurzaamheid in dit project Bekijk de infographic over duurzaamheid in dit project

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

ProRail gaat niet alleen op het station zelf, maar ook daarbuiten aan de slag. Alle activiteiten van ProRail op en rond station Amsterdam Centraal zijn onderdeel van het overkoepelende Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De aanpassingen aan het station dragen bij aan de bereikbaarheid van Amsterdam én aan de stedelijke omgeving als een aantrekkelijke en leefbare plek. De totale kosten van het project in en rond station Amsterdam Centraal zijn beraamd op 850 miljoen euro.

Lees over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Lees over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers