Programma : Hoogfrequent Spoorvervoer

Elke dag rijden er 5.500 treinen over zevenduizend kilometer spoor. Via ruim 400 stations komen er 1.2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen op hun bestemming. De verwachting is dat deze aantallen de komende jaren toenemen met 30 tot 40 procent.

Startdatum
2014
Einddatum
2028
Aantal afgeronde projecten
4

Maatregelen

We nemen maatregelen om de verwachte reizigers- en goederengroei mogelijk te maken. De maatregelen die we treffen zijn onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). We voeren PHS uit samen met vervoerders, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bekijk: Dit is het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Snelle, hoogwaardige verbindingen

Binnen PHS passen we de infrastructuur aan om snelle en hoogwaardige verbindingen te realiseren, zonder extra sporen aan te leggen. Dat doen we bijvoorbeeld door het toepassen van een nieuw beveiligingssysteem en het verminderen van het aantal wissels en overwegen. En daarmee creëren we ook voldoende ruimte voor het goederenvervoer.

Toekomstdroom

Met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer maken we het mogelijk om op de druktste trajecten elke tien minuten een trein te laten rijden. Ook komt onze toekomstdroom steeds dichterbij: minder vliegtuigen en meer hogesnelheidstreinen. Zo vergroten we de bereikbaarheid tussen steden en de regio’s. En tussen Nederland en de rest van Europa.

Bekijk de interactieve kaart

Toekomstige reizigersaantallen

Daarnaast past ProRail zijn stations aan, zodat ze berekend zijn op de toekomstige reizigersaantallen. Ook realiseren we extra energievoorzieningen, benutten we de bestaande opstelterreinen beter zodat er meer treinen kunnen staan. Ook nemen we maatregelen om eventuele overlast van geluid en trillingen voor omwonenden waar mogelijk te beperken.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers