Programma Hoogfrequent Spoorvervoer : Schiphol - Amsterdam - Almere - Lelystad

Steeds meer mensen pakken de trein tussen Schiphol en Lelystad. Daarom passen we het spoor aan op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Als we dat niet doen, ontstaan er – net als op de weg – flinke files.

Startdatum
2020
Einddatum
2028

Snelle verbinding

Om alle reizigers op tijd naar hun bestemming te brengen, moeten er dus meer treinen kunnen rijden. Daarom heeft de overheid ProRail gevraagd de spoorlijn tussen Schiphol en Lelystad om te bouwen tot een moderne 'spoorsnelweg', met ruimte voor meer treinverkeer.

De toekomst

Dit programma is onderdeel van het overkoepelende Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Hierin werkt ProRail samen met vervoerders aan meer reizigerstreinen op de drukste trajecten. Zo koppelen we steden beter aan elkaar, de Randstad beter aan de rest van het land én Nederland aan de rest van Europa.

Naar het hoofdprogramma

Kilometers geluidsschermen

Het spoor aanpassen tussen Schiphol en Lelystad is een hele klus. Dat doen we daarom in fases. De eerste fase is inmiddels afgerond. Het resultaat? Een verdubbeling van de sporen tussen Schiphol en Duivendrecht, kilometers geluidsschermen én een aantal keersporen in Almere.

Tussen Schiphol en Lelystad rijden nu twaalf treinen per uur. Een eerste stap naar ‘spoorboekloos reizen’, het uiteindelijke doel van het programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Bekijk op deze infographic (pdf) wat we precies gaan doen.

Meer materieel op opstelterrein Lelystad

De overheid wil het spoor in Weesp met twee sporen (van zes naar acht) uitbreiden. Hiervoor is een nieuw beveiligingssysteem (ERTMS) noodzakelijk. Ook de service- en opstelcapaciteit van het opstelterrein in Lelystad moet worden uitgebreid.

Door de toename van het treinverkeer krijgt het emplacement in Lelystad te maken met meer materieel, een drukkere dienstregeling en kortere servicetijden. Om dat allemaal in goede banen te leiden, gaan we de capaciteit van het terrein vergroten. Zo kunnen de treinen snel en grondig worden onderhouden en de volgende dag weer pico bello worden ingezet.

Projecten in dit programma

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers