Programma Hoogfrequent Spoorvervoer : Schiphol - Amsterdam - Almere - Lelystad

Steeds meer mensen pakken de trein tussen Schiphol en Lelystad. Daarom passen we het spoor aan op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Als we dat niet doen, ontstaan er – net als op de weg – flinke files.

Startdatum
2020
Einddatum
2028

Snelle verbinding

Om alle reizigers op tijd naar hun bestemming te brengen, moeten er dus meer treinen kunnen rijden. Daarom heeft de overheid ProRail gevraagd de spoorlijn tussen Schiphol en Lelystad om te bouwen tot een moderne 'spoorsnelweg', met ruimte voor meer treinverkeer.

De toekomst

Dit programma is onderdeel van het overkoepelende Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Hierin werkt ProRail samen met vervoerders aan meer reizigerstreinen op de drukste trajecten. Zo koppelen we steden beter aan elkaar, de Randstad beter aan de rest van het land én Nederland aan de rest van Europa.

Naar het hoofdprogramma

Kilometers geluidsschermen

Het spoor aanpassen tussen Schiphol en Lelystad is een hele klus. Dat doen we daarom in fases. De eerste fase is inmiddels afgerond. Het resultaat? Een verdubbeling van de sporen tussen Schiphol en Duivendrecht, kilometers geluidsschermen én een aantal keersporen in Almere.

Tussen Schiphol en Lelystad rijden nu twaalf treinen per uur. Een eerste stap naar ‘spoorboekloos reizen’, het uiteindelijke doel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.

Nieuw beveiligingssysteem

De overheid wil op de lijn Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad (SAAL) meer treinverkeer mogelijk maken. Hiervoor is een nieuw beveiligingssysteem (ERTMS) noodzakelijk. Ook de service- en opstelcapaciteit van het opstelterrein in Lelystad moet worden uitgebreid.

Door de toename van het treinverkeer krijgt het emplacement in Lelystad te maken met meer materieel, een drukkere dienstregeling en kortere servicetijden. Daar worden treinen snel en grondig onderhouden om de volgende dag weer pico bello te kunnen worden ingezet.

Projecten in dit programma

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers