Toekomst van het spoor : Innoveren

Bij ProRail kijken we altijd vooruit. Want we willen niet alleen vandaag mensen, steden en bedrijven met elkaar verbinden, maar ook morgen. Met slimme ideeën en innovatieve oplossingen werken we aan een spoor dat klaar is voor de toekomst. Dat betekent: minder volle treinen, meer treinverkeer, en minder storingen. En: zo duurzaam mogelijk.

Drie redenen om te innoveren

1. We willen beter: zodat iedereen straks (nog) sneller, efficiënter, comfortabeler en makkelijker kan reizen. En het goederenvervoer (nog) sneller, efficiënter en makkelijker te regelen is. 

2. We willen méér: in 2040 verwachten we dertig procent meer reizigers- en goederenvervoer. We moeten ervoor zorgen dat we dat allemaal goed kunnen opvangen. 

3. Het kan duurzamer: als spoorsector werken we aan een toekomst waarin mobiliteit een gezonde en leefbare omgeving niet in de weg staat. 

Samen innoveren

Innoveren doen wij niet alleen. Om onze ambities voor de toekomst waar te maken werkt ProRail samen met marktpartijen aan nieuwe, slimme dingen: van het eerste idee tot de uiteindelijke toepassing.

Lees meer

Data science

Wij delen graag onze kennis op het gebied van data science. Met data analyse, kunstmatige intelligentie en monitoring kunnen we spoorprestaties verbeteren. Daarom organiseerden we een serie webinars over de toepassing hiervan.

Bekijk de webinars

Afgeronde successen

Wij zijn ook trots op onze afgeronde successen. Zoals het opsporen van spoorlopers door het gebruik van big data. De slimme perrontegel die niet alleen duurzamer is, maar ook de ruggen van stratenmakers spaart. Of het alternatieve geluidsscherm, dat geluid nóg beter dempt. 

En als je geluidsschermen vast kunt zetten met grote schroeven in plaats van met beton, waarom zou dat niet gebruikt kunnen worden voor bovenleidingportalen? Lees ook meer over onze oversteekhulp, een wereldprimeur. Of over onze succesvolle samenwerking met Flitsmeister. 

Nog meer innovaties?

Je vindt ze op de website Werken bij ProRail.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers