Schroeffunderen, sexier dan je denkt

Nieuws

20 april 2018

Als je geluidsschermen vast kunt zetten met grote schroeven in plaats van met beton, waarom zou dat niet gebruikt kunnen worden voor bovenleidingportalen? ProRail heeft samen met producent Weenk Infra Solutions een praktijkproef gedaan.

Praktijkproef

Het schroeffundatiesysteem is voor van alles mogelijk. Bijvoorbeeld een simpele tuinschutting: ook die wordt vastgezet met een fundatie die recht en diep de grond de grond in gaat en waar de schuttingpalen aan worden vastgezet. Bij een fundatiesysteem voor bovenleidingportalen komt uiteraard meer kijken, qua omvang en gewicht en veiligheid. Want boven alles moet een bovenleidingportaal veilig zijn, ook bij storm en trillingen en na jaren van gebruik. Uit de proef bleek dat het nog beter werkte dan berekend.

Voordelen

Het in de grond schroeven neemt minder ruimte in dus is bijzonder geschikt als je bijvoorbeeld portalen moet vervangen tussen de sporen of langs het water. Een betonblok, de traditionele methode, kost veel meer ruimte en moet al gauw in een grote buitendienststelling worden geplaatst. Een schroeffundatie is snel en makkelijk aan te brengen.

Aannemer kan kiezen

Een aannemer kan nu kiezen voor schroeffunderingen, andere dieptefundaties of fabrieksfundaties. Aannemers doen eerst grondonderzoek: hoe stevig is het, wat pas je toe en hoe is de belasting? Op basis van die uitkomst maken ze een keuze uit vijf varianten. Doordat de rekenmethode is gevalideerd, kan deze gebruikt worden voor elke situatie en hoeft er niet op elke locatie opnieuw beproevingen van de fundatie te worden gedaan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers