Schroeffunderen, sexier dan je denkt

Als je geluidsschermen vast kunt zetten met grote schroeven in plaats van met beton, waarom zou dat niet gebruikt kunnen worden voor bovenleidingportalen? ProRail heeft samen met producent Weenk Infra Solutions een succesvolle praktijkproef gedaan.
Bovenleidingportalen
Bovenleidingportalen

Praktijkproef

Het schroeffundatiesysteem is voor van alles mogelijk. Bijvoorbeeld een simpele tuinschutting: ook die wordt vastgezet met een fundatie die recht en diep de grond de grond in gaat en waar de schuttingpalen aan worden vastgezet. Bij een fundatiesysteem voor bovenleidingportalen komt uiteraard meer kijken, qua omvang en gewicht en veiligheid. Want boven alles moet een bovenleidingportaal veilig zijn, ook bij storm en trillingen en na jaren van gebruik. Uit de proef bleek dat het nog beter werkte dan berekend.

Voordelen

Het in de grond schroeven neemt minder ruimte in dus is bijzonder geschikt als je bijvoorbeeld portalen moet vervangen tussen de sporen of langs het water. Een betonblok, de traditionele methode, kost veel meer ruimte en moet al gauw in een grote buitendienststelling worden geplaatst. Een schroeffundatie is snel en makkelijk aan te brengen.

Aannemer kan kiezen

Een aannemer kan nu kiezen voor schroeffunderingen, andere dieptefundaties of fabrieksfundaties. Aannemers doen eerst grondonderzoek: hoe stevig is het, wat pas je toe en hoe is de belasting? Op basis van die uitkomst maken ze een keuze uit vijf varianten. Doordat de rekenmethode is gevalideerd, kan deze gebruikt worden voor elke situatie en hoeft er niet op elke locatie opnieuw beproevingen van de fundatie te worden gedaan.

 

 

 

Gepubliceerd op