Spoorcapaciteit vergroten met kunstmatige intelligentie

Nieuws

31 januari 2023

ProRail werkt samen met TU Delft, Universiteit Utrecht en NS in het onderzoekslaboratorium ROBUST-RAIL. Dit lab ontwikkelt kunstmatige intelligentie, ook wel afgekort tot AI. Het wordt ingezet om de capaciteit op het spoor veilig te plannen en te vergroten. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft rond de 1 miljoen euro uitgetrokken voor het lab.

Uitdagingen op spoorknooppunten

Het RAIL-lab wil met kunstmatige intelligentie uitdagingen op spoorknooppunten aanpakken. Spoorweginfrastructuur is kostbaar en schaars. Dat geldt vooral voor rangeerterreinen bij stations, omdat deze vaak midden in de stad liggen. Het is belangrijk om deze schaarse infrastructuur zo goed mogelijk te benutten.

Met kunstmatige intelligentie kunnen we nog beter inspelen op de verwachte reizigersstromen. In een eerdere pilot is de potentie hiervan al aangetoond. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van hoe AI-technieken bijdragen aan betaalbare en duurzame maatschappelijke ontwikkelingen.

Meer over het RAIL-lab Meer over het RAIL-lab

Logistieke puzzels oplossen

De kennis over kunstmatige intelligentie kunnen we uiteindelijk gebruiken voor grotere logistieke puzzels: hoe we ons spoornet wendbaarder kunnen maken, specifiek in het omgaan met ver. Maar ook bij het voorbereiden van nieuwe dienstregelingen.

Of hoe verkeersleiding door automatisch besturen beslissingen neemt als zaken niet volgens schema of plan lopen. Beter is om een platform te hebben dat met bruikbare scenario's komt bij calamiteiten bijvoorbeeld. Kunstmatige intelligentie brengt meer besliscapaciteit in het hele proces. Hoe en hoeveel er kan, dat wordt onderzocht in het RAIL-lab.

Maatschappelijke vraagstukken

RAIL Lab is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Utrecht, de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. NWO heeft voor de komende tien jaar 25 miljoen euro uitgetrokken voor het ROBUST-AI-programma en het RAIL-lab is hier onderdeel van.

Kunstmatige intelligentie kan een oplossing bieden voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheidszorg, energie, voeding en mobiliteit. De impact ervan is groot, daarom is het erg belangrijk om vast te stellen dat de systemen en technieken die worden ontwikkeld ook volledig betrouwbaar zijn. Het brede ROBUST-programma onderzoekt hoe op kunstmatige intelligente gebaseerde systemen veiliger en betrouwbaarder gemaakt kunnen worden  en zo nog beter bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Hiervan is spoorvervoer er één van.

Innovatie

Bij ProRail kijken we altijd vooruit. Want we willen niet alleen vandaag mensen, steden en bedrijven met elkaar verbinden, maar ook morgen. Met slimme ideeën en innovatieve oplossingen werken we aan een spoor dat klaar is voor de toekomst.

Meer over dit onderwerp Meer over innovatie

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers