Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Proeftuin innovatieve maatregelen versteviging spoordijken

Nieuws

3 oktober 2022

ProRail organiseert een proeftuin voor het testen van innovatieve maatregelen, die spoordijken moeten versterken. De proeven zijn nodig, omdat treinen zwaarder en sneller worden en vaker rijden. Dat vormt een extra belasting voor de spoordijken. De resultaten uit de proeftuin leren ons welke oplossingen goed werken voor een bepaald type bodem.

Bedrijven kunnen zich inschrijven

De proeftuin is een vervolg op de eerder gehouden marktconsultatie. Daarin bleek dat de markt mogelijk interessante innovatieve oplossingen heeft om spoordijken te versterken. Tijdens de proeftuin willen we de meest kansrijke oplossingen testen in de praktijk. Bedrijven kunnen zich inschrijven voor deelname aan de proeftuin.

De praktijkproeven zijn gepland vanaf 2023 en lopen tot en met 2024. We onderzoeken momenteel welke locaties in aanmerking komen voor de proeftuin. De verwachting is dat de innovatieve maatregelen die we gaan testen bijkomende voordelen hebben: minder hinder voor de reiziger door het verkorten van de bouwtijd en lagere kosten dan traditionele verstevigingsmaatregelen zoals damwanden en steunbermen.

Inschrijven

Meer treinen

In Nederland hebben we meer dan 3.000 kilometer aan baanlichamen, oftewel spoordijken, de verhoogde ondergrond onder het spoor. En daar ligt zo'n 7.000 kilometer spoor op. Van de spoordijken is 80 procent gebouwd voor 1920 met de kennis en kunde van toen.

De mobiliteitsgroei van de komende jaren heeft grote impact op het spoor. Er gaan meer treinen rijden, die ook nog zwaarder en sneller zijn. Daardoor worden de spoordijken steeds zwaarder en anders belast. Dit leidt tot hoge onderhoudskosten en soms tot tijdelijke maatregelen, zoals het invoeren van snelheidsbeperkingen voor treinen vanwege de slechte kwaliteit van de ondergrond.

Klimaatverandering

Ook de klimaatverandering van de komende jaren krijgt invloed op de stevigheid van onze spoordijken. Het noodweer met extreme wateroverlast en overstromingen vorig jaar in Limburg zijn voorbeelden daarvan. ProRail wil meer kennis krijgen van de opbouw van onze spoordijken en van de maatregelen die ingezet kunnen worden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers