Programma : ERTMS: het digitale spoorplatform

ProRail vervangt de komende jaren het huidige treinbeveiligingssysteem ATB door ERTMS. De afkorting ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System en is de Europese standaard voor treinbeveiliging- en besturing. ERTMS is hét digitale spoorplatform van de toekomst. De invoering ervan raakt de hele spoorsector.  

Startdatum
2019
Einddatum
2030

Wat is ERTMS?

ERTMS is dé treinbeveiligingstechniek van de toekomst. De techniek en communicatie rond het spoor veranderen drastisch. In het spoor én in de trein gaan we van analoog naar digitaal. De invoering van ERTMS is een enorme klus, met tal van raakvlakken en vele stakeholders. Met als doel: makkelijker en sneller met de trein de grens over. Wel zo duurzaam.

Bekijk: Animatie in 3D: zo voeren we ERTMS in

De voordelen

Met ERTMS maken we de stap van een analoog naar een digitaal spoor. Daarmee rijden treinen veilig en sneller. Ook maakt het Europees treinverkeer makkelijker. Zo kunnen we dus meer treinen inzetten en voldoen aan de eisen van deze tijd. Inclusief makkelijk en duurzaam reizen door heel Europa.

Drukke trajecten

ERTMS moet over tien jaar op de drukstbereden stukken spoor in Nederland  zijn gebouwd:

  • Noordelijke lijnen
  • Weesp-Lelystad en Amsterdam-Weesp-Hilversum (exclusief opstelterrein Amsterdam Westhaven)
  • Hoofddorp-Duivendrecht (inclusief Schiphol)
  • Utrecht-Meteren (exclusief opstelterrein Utrecht)
  • Kijfhoek -Belgische grens (onderdeel van de ‘North Sea-Mediterranean Corridor’)
  • Roosendaal-Den Bosch (inclusief Zevenbergschen Hoek en Tilburg-Boxtel)
  • Meteren-Eindhoven
  • Eindhoven-Venlo

Op de baanvakken Amsterdam-Utrecht, de Hanzelijn en de Betuweroute is het systeem al ingevoerd.

 

ERTMS 'It's happening'

Eind september 2023 bezochten maar liefst 500 deelnemers het ERTMS-symposium “ERTMS, It’s happening”, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. We delen hier de online versie van de ERTMS-Express. Dit is een eenmalige uitgave van het ERTMS-symposium. Je vindt er  interviews en achtergrondartikelen voor de hele spoorsector.

ERTMS Festival Krant (pdf)

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat speelt rondom ERTMS? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Schrijf je in

Onze rol

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail in 2019 opdracht gegeven het programma ERTMS te realiseren. De programmadirectie ERTMS houdt sectorbreed de regie op het invoeren van ERTMS.

Daarnaast is ProRail verantwoordelijk voor de ombouw van de infrastructuur. ERTMS luidt de digitale transformatie van het spoor in en raakt aan al ons werk: technisch, operationeel en logistiek. En daarmee ook het werk van onze partners.

ASAP ERTMS

We gaan aan de slag met de implementatie van het nieuwe Europeese beveiligingssysteem. De uitrol ervan willen we versnellen en daarvoor zoeken we  vernieuwende oplossingen. Dit doen we met de Aanbesteding Snellere Aanpak ERTMS (ASAP ERTMS).

Lees meer over ASAP ERTMS

Laatste nieuws over dit programma

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers