Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Wereldprimeur: de oversteekhulp helpt

Nieuws

20 april 2018

Voorbijgangers zijn blij met de nieuwe oversteekhulp van ProRail. Dat blijkt uit de proef bij de overweg aan de Westergracht in Haarlem. De oversteekhulp bestaat nog nergens ter wereld en is dus een wereldprimeur. “Fantastisch, nu hoef ik niet meer te schrikken van de bellen’ , ‘“Bedankt namens mijn vader, hij durft nu weer over te steken”, zeggen voorbijgangers.

Wat is een oversteekhulp?

De oversteekhulp is een informatiezuil dichtbij een overweg, die aangeeft of voorbijgangers rustig  kunnen oversteken of dat er binnen korte tijd een trein aankomt. Bij een groen symbool kan men in alle rust oversteken. Als er een witte trein wordt getoond, komt er in korte tijd een trein aan en gaan de bellen, lampen en bomen binnen afzienbare tijd werken. De langzamere voetganger kan dan besluiten om te wachten. De oversteekhulp is alleen een hulpmiddel. De overweginstallatie (bellen, lichten en bomen) blijft leidend.

Waarom een oversteekhulp?

Oudere, minder mobiele passanten komen vaker in problemen op overwegen. Als de overwegbellen rinkelen haasten zij zich naar de overkant waarbij ze het risico lopen om te vallen of opgesloten raken tussen de bomen. Sommige ouderen vermijden zelfs de overweg. Een mogelijke oplossing is een oversteekhulp, waardoor de passant meer ontspannen en meer zeker kan oversteken.

Uitkomsten proef

De test duurde ruim twee maanden en TNO heeft gedragsonderzoek uitgevoerd en passanten geïnterviewd. De geïnterviewde oudere, minder mobiele voetgangers zeggen zich rustiger, meer ontspannen en zekerder te voelen tijdens de oversteek. De deelnemers die gebruik maakten van de oversteekhulp vonden de oversteekhulp een nuttig hulpmiddel. Daarbij gaf een aantal deelnemers aan niet meer bang te zijn sinds de oversteekhulpen er zijn.

En nu?

De positieve reacties en ervaringen in Haarlem zijn aanleiding voor verdere ontwikkeling zoals hoe de oversteekhulp ingepast kan worden in onze treinbeveiliging en verdere uitwerking van het apparaat en hoe het onderhouden moet worden. Ook inventariseren we locaties waar behoefte is aan een oversteekhulp. 

ProRail innoveert

ProRail zoekt continu naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers en ingenieursbureaus. En we zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, met collega-infrabeheerders, zoals Rijkswaterstaat, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers