Spoorlopers opsporen met behulp van big data
Nieuws
Door het slim koppelen van big data is steeds beter te voorspellen op welke plekken er spoorlopers op gaan duiken. En als je nog beter weet waar en wanneer ze opduiken is de kans dat we een spoorloper op heterdraad betrappen en voorkomen dat ze voor gevaarlijke situaties en vertraging zorgen groter.
Spoorlopers-app
Op basis van de historie, weersverwachting en de omgeving heeft ProRail zicht op de hotspots in een bepaalde regio. De afgelopen maanden heeft ProRail hiermee getest en de resultaten zijn positief. Vanaf 1 augustus 2017 krijgen alle incidentbestrijders en BOA's de beschikking over een applicatie op hun tablet zodat zij nog beter kunnen inschatten waar zij op bepaalde momenten het beste controles kunnen uitvoeren. Deze informatie kunnen zij gebruiken om gerichter te surveilleren.
Super! @OvDRail_Hans heeft aan de hand van onze "voorspellende spoorloper app" een spoorloper aangetroffen en aangesproken. #ProRail https://t.co/ZYZTrjABVk
— ICB'er Joëlle (@ICB_Joelle) 9 augustus 2017
Levensgevaarlijk en vertraging
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Spoorlopers is levensgevaarlijk en zorgt voor veel vertraging. Door de inzet van meer technische hulpmiddelen, meer handhavingsacties en betere samenwerking met hulpdiensten kunnen spoorlopers sneller worden aangepakt. Dagelijks zorgen spoorlopers voor 3,5 uur aan treinvertraging.
Wat zijn spoorlopers?
Spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt. Maar het zijn ook mensen die even een stukje afsnijden langs het spoor om een paar minuten eerder op hun werk te komen.
Schrik, gewonden of erger
Machinisten zien op mooie dagen vaker wandelaars of spelende kinderen langs het spoor. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen.
Voor een machinist is het vaak niet duidelijk wat en met welke bedoeling mensen zich langs het spoor ophouden. Om een aanrijding te voorkomen krijgen andere treinen op het traject de opdracht ook langzamer rijden. Hierdoor ontstaat vertraging en komen veel reizigers te laat op hun bestemming aan. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden.
Waarschuwingen en een boete
ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom wordt er regelmatig campagne gevoerd en voorlichting op scholen gegeven om spoorlopen tegen te gaan. Ook voeren Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van ProRail dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand, die daar niet thuis hoort, langs het spoor loopt.
Meer nieuws
-
Meer bijna-ongevallen rond het spoor in 2022
27 maart 2023
-
Aantal (bijna) ongelukken rond spoor stijgt
12 september 2022
-
Spoorlopers op station Delft Campus
17 september 2021