Digitaal aanvragen

Wil je direct, digitaal een aanvraag of melding indienen? Dat kan via het Omgevingsloket.

Ga naar het Omgevingsloket

Samenwerken : Vergunningen aanvragen

Ga je naast of in de buurt van het spoor bouwen, kabels of leidingen aanleggen of ander werk doen? Dan heb je daarvoor een vergunning nodig. Soms hoef je alleen te melden dat je aan het werk gaat. Dit is afhankelijk van wáár je aan de slag gaat en wat je precies gaat doen.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 29 december 2023.

Wanneer een vergunning of melding?

De directe omgeving van het spoor noemen we de ‘kernzone’. Om hier te werken heb je altijd een vergunning nodig. Buiten deze kernzone ligt de ‘beschermingszone’. In dit gebied heb je óf een vergunning nodig, óf moet je een melding doen. Je mag een melding doen als het werk voldoet aan de regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

Digitaal

Wil je direct, digitaal een aanvraag of melding indienen? Dat kan via het Omgevingsloket.

Digitaal indienen Digitaal indienen

Genomen besluiten

ProRail behandelt, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, aanvragen om een omgevingsvergunning voor een beperkingengebiedactiviteit hoofdspoorwegen.

De (enkelvoudige) aanvragen om een dergelijke omgevingsvergunning en de verleende of geweigerde (enkelvoudige) omgevingsvergunningen worden door ProRail bekendgemaakt in de Staatscourant maar zijn ook te vinden onder het logo van ProRail op Mijnpublicaties.nl. Daar kun je ook vinden hoe je eventueel bezwaar en/of beroep kunt aantekenen tegen een genomen besluit.

Ga naar Mijnpublicaties.nl Ga naar Mijnpublicaties.nl

Nog vragen?

Heb je algemene vragen met betrekking tot de omgevingsvergunning zoals deze door ProRail kan worden verstrekt? Stuur dan een e-mail naar info.omgevingsvergunning@prorail.nl of neem contact op via de centrale of een regiokantoor.

Centrale: 088-231 3000 - 7104
Zwolle: 088-231 5000
Amsterdam: 088-231 2000
Rotterdam: 088-231 4800
Eindhoven: 088-231 4000

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers