Samenwerken : Vergunningen aanvragen

Ga je naast of in de buurt van het spoor bouwen, kabels of leidingen aanleggen of ander werk doen? Dan heb je daarvoor een vergunning nodig. Soms hoef je alleen te melden dat je aan het werk gaat. Dit is afhankelijk van wáár je aan de slag gaat en wat je precies gaat doen.

Wanneer een vergunning of melding?

De directe omgeving van het spoor noemen we de ‘kernzone’. Om hier te werken heb je altijd een vergunning nodig. Buiten deze kernzone ligt de ‘beschermingszone’. In dit gebied heb je óf een vergunning nodig, óf moet je een melding doen. Je mag een melding doen als het werk voldoet aan de regels van de Regeling omgevingsregime hoofdspoorwegen.

Handleiding

In de Handleiding vergunningsaanvraag (pdf) lees je meer over de zones, vergunningen en meldingen. Goed om te weten: langs de Hogesnelheidslijn of de Betuweroute is een vergunning altijd verplicht. Dus in de kernzone én in de beschermingszone.

Lees hier de handleiding

Een vergunning aanvragen

Je kunt zelf een vergunning aanvragen, of je aannemer hiervoor machtigen. Er zijn geen kosten aan verbonden. De behandeling van je aanvraag kan tot acht weken duren. Als het om complexe werken gaat, kan het langer duren. Je hoort dan of je de vergunning krijgt, en welke verdere voorschriften daar mogelijk nog aan verbonden zijn.

Het indienen van uw aanvraag werkt als volgt:

  1. Vul het aanvraagformulier vergunningen (pdf) in.
  2. Voeg de informatie bij over het werk dat je gaat uitvoeren. Welke informatie dat moet zijn, lees je in de indieningsvereisten (pdf).
  3. Stuur jouw aanvraag naar ProRail, Postbus 2038, 3500 GA in Utrecht.

Een melding doen

Je kunt zelf de melding doen, of je aannemer hiervoor machtigen. Goed om te weten: je krijgt geen bevestiging van jouw melding. Hoor je binnen vier weken na je melding niets van ProRail? Dan kun je jouw werk uitvoeren. Je melding is geldig tot vier weken na de startdatum die je in jouw melding hebt genoemd. Start je later? Dan moet je daarvoor opnieuw een melding doen.

Een melding doen gaat als volgt:

  1. Vul het meldingsformulier (doc) in.
  2. Voeg de bijlagen bij die in het meldingsformulier gevraagd worden.
  3. Mail dit naar het relevante e-mailadres dat in het meldingsformulier staat.

Meer regelen

Het kan zijn dat je meer aanvragen moet doen. Zoals een omgevingsvergunning, een ontheffing voor het gebruik van hogere objecten, of toestemming voor het gebruik van eigendommen van ProRail.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met ProRail in jouw eigen regio. Je vindt de regionale contactgegevens hier.

Vragen?

Heb je vragen over vergunningen? Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor.

Utrecht: 088 - 231 3000
Zwolle: 088 - 231 5000
Amsterdam: 088 - 231 2000
Rotterdam: 088 - 231 4800
Eindhoven: 088 - 231 4000

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers