Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Vergunningen : Vergunning aanvragen

Je kunt zelf een vergunning aanvragen, of je aannemer hiervoor machtigen. Er zijn kosten (leges) aan verbonden. De behandeling van je aanvraag kan tot acht weken duren, met de mogelijkheid om deze termijn met zes weken te verlengen. Je hoort dan of je de vergunning krijgt, en welke verdere voorschriften daar mogelijk nog aan verbonden zijn.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 29 december 2023.

Digitaal

Wil je direct, digitaal een aanvraag indienen? Dat kan via het Omgevingsloket.

Digitaal indienen Digitaal indienen

Aanvraagformulieren

Kabels en leidingen (docx) Kabels en leidingen (docx)

Bouwwerken, werken en objecten (docx) Bouwwerken, werken en objecten (docx)

Activiteiten op stations en perrons (docx) Activiteiten op stations en perrons (docx)

Overige activiteiten (docx) Overige activiteiten (docx)

Zo werkt het

Download een formulier en vul deze in. Je kunt in het Word-bestand typen. Voeg de informatie toe over het werk dat je gaat uitvoeren. Welke informatie dat moet zijn lees je in het betreffende aanvraagformulier en in het document ‘Wijze van aanvragen van vergunningen en het doen van meldingen en de indieningsvereisten’.

Print het formulier en stuur jouw aanvraag naar ProRail, Postbus 2038, 3500 GA in Utrecht.

Leges

Voor werkzaamheden of andere activiteiten die onder de Omgevingswet c.a. vallen, moet - afhankelijk van de procedure - leges betaald worden. Activiteiten die geen vergunningplicht, maar een meldingsplicht of informatieplicht hebben zijn vrijgesteld van leges. Nadat de leges zijn ontvangen, wordt de vergunningaanvraag in behandeling genomen. Er wordt niet eerder vergunning verleend dan nadat de leges zijn voldaan.

Lees meer over leges en de hoogte daarvan Lees meer over leges en de hoogte daarvan

Genomen besluiten

ProRail behandelt, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, aanvragen om een omgevingsvergunning voor een beperkingengebiedactiviteit hoofdspoorwegen.

De (enkelvoudige) aanvragen om een dergelijke omgevingsvergunning en de verleende of geweigerde (enkelvoudige) omgevingsvergunningen worden door ProRail bekendgemaakt in de Staatscourant maar zijn ook te vinden onder het logo van ProRail op Mijnpublicaties.nl. Daar kun je ook vinden hoe je eventueel bezwaar en/of beroep kunt aantekenen tegen een genomen besluit.

Ga naar Mijnpublicaties.nl Ga naar Mijnpublicaties.nl

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers