Reizen over het spoor : Storingen op het spoor

ProRail doet er alles aan om alle treinen volgens de afgesproken dienstregeling te laten rijden. Soms gebeurt er iets waardoor dat niet lukt. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals een storing in de infrastructuur, een aanrijding, een defecte trein of extreme weersomstandigheden.

Vaste afspraken

De meeste verstoringen pakken we aan volgens vaste afspraken. Vaste afspraken zorgen ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Waar en wanneer dat ook is. 

Snel knopen doorhakken

Bij grotere storingen is de coördinatie in handen van het Operationeel Controlecentrum Rail (OCCR). In het OCCR werkt ProRail samen met spoorvervoerders en aannemers aan de afhandeling van incidenten op het spoor. Via een digitale Spoorradar zien alle betrokken partijen dezelfde actuele informatie op het gebied van storingen en punctualiteit. Hierdoor kunnen ze snel knopen doorhakken.

Lees meer over het OCCR

Spooronderhoud

ProRail onderhoudt het spoor preventief om storingen zo veel mogelijk te voorkomen. Met hetzelfde doel zorgen we ervoor dat onze ICT- en verkeersleidingsystemen via uitwijkmogelijkheden altijd in de lucht kunnen blijven. 

Na een grote storing volgt standaard een analyse: wat ging er mis? Wat hebben we gedaan en wat kunnen we hiervan leren? Zo kijken we steeds weer of onze systemen beter kunnen.

Actueel

Ben je benieuwd naar de huidige situatie op het spoor? Op onze website vind je een handig overzicht van actuele storingen en geplande werkzaamheden. Heel handig voor al je nu of binnenkort met de trein gaat.

Storingen en werkzaamheden

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers