Wat wij doen : Coördinatie van het treinverkeer

Het Nederlandse spoornetwerk is drukbezet. De dagelijkse dienstregeling is complex en een lokale verstoring kan al gauw landelijke gevolgen hebben. ProRail houdt daarom dag en nacht de treinen en het spoor in de gaten. Bij een verstoring wordt dan snel ingegrepen om erger te voorkomen.

Het OCCR

Het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht is het landelijke controlecentrum van de dagelijkse operatie voor het Nederlandse spoorwegnet. Hier zitten medewerkers van ProRail, goederen- en reizigersvervoerders en spooraannemers bij elkaar.

Het OCCR coördineert landelijke verstoringen op het spoor om: 

  • het probleem op te lossen;
  • het treinverkeer binnen en buiten het probleemgebied in beweging te houden.

Het OCCR kijkt naar het grote plaatje. Zijn er verstoringen die landelijk gevolgen kunnen hebben? Hoe kunnen we de impact zo veel mogelijk beperken? Hoe kunnen we zo snel mogelijk weer terug naar de normale dienstregeling? Dit zijn vragen die dagelijks terugkomen.

Bekijk: Wat gebeurt er achter de schermen bij een ongeval of storing?

Treinverkeersleiding

Treinverkeersleiders leiden dag en nacht het treinverkeer in goede banen. Bij verstoringen vertalen zij de landelijke coördinatie van het OCCR naar een regionale uitvoering. Dit doen zij door de wissels en seinen te bedienen zodat het treinverkeer veilig en optimaal blijft rijden. Treinverkeersleiders werken verspreid over twaalf verkeersleidingsposten in Nederland.

Elke verkeersleidingspost heeft een eigen werkgebied. De treinverkeersleiders houden het treinverkeer in hun werkgebied in de gaten. Ze grijpen in als dat nodig is en beperken zo veel mogelijk de gevolgen van verstoringen. Als bijvoorbeeld een trein nog stilstaat na de geplande vertrektijd, bellen zij met de machinist. Op basis van het gesprek beoordelen treinverkeersleiders de vervolgacties. De informatie die ze ophalen wordt gedeeld met het OCCR zodat iedereen op de hoogte is.    

Veilig en verantwoordelijk  

Treinverkeersleiders hebben een veiligheidsfunctie. Dat betekent dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het spoor. Denk bijvoorbeeld aan het afschermen van een stuk spoor zodat hulpdiensten veilig aan het werk kunnen bij een calamiteit. Of het afgeven van een aanwijzing voorzichtig rijden aan de machinist als er kinderen rond het spoor spelen.

Punctualiteit

Punctualiteit is de mate van stiptheid. Bij treinen en reizigers hebben we het dan over het percentage dat binnen de geplande tijd aankomt op de bestemming. Op het spoor hebben we verschillende prestatie-indicatoren die iets zeggen over de punctualiteit.

Lees meer over punctualiteit Lees meer over punctualiteit

Nederland zoekt
treinverkeersleiders

Een boom valt dwars door de bovenleiding, een trein raakt defect, er lopen mensen langs het spoor. Als treinverkeersleider los jij het op.

Check of jij het in je hebt