Wat wij doen : Coördinatie van het treinverkeer

In het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) coördineert de landelijke verkeersleiding de afhandeling van calamiteiten en incidenten op het spoor. Het OCCR is een samenwerkingsverband van ProRail, spoorvervoerders en spooraannemers. Het OCCR bevindt zich in Utrecht.

Door de samenwerking op één locatie kan snel en adequaat worden ingegrepen. Het OCCR heeft ook een alarmcentrale die bij calamiteiten rechtstreeks contact houdt met politie, brandweer en andere hulpdiensten.

Problemen voorkomen

De landelijke verkeersleiding van ProRail is 24/7 in touw om problemen te voorkomen. Is de weersverwachting bijvoorbeeld slecht, dan wordt de dienstregeling bij voorbaat aangepast. In een aangepaste dienstverlening rijden minder treinen. De kans op de olievlekwerking van verstoringen wordt hiermee stukken kleiner.

Lees meer over weersinvloeden

De dienstregeling herstellen

Het OCCR concentreert zich tijdens een calamiteit op twee punten:

  • het probleem oplossen
  • het treinverkeer buiten het probleemgebied in beweging houden, zodat de verstoring niet uitwaaiert

Samen met de vervoerders zorgt de landelijke verkeersleiding van ProRail ervoor dat reizigers en materieel met zo min mogelijk vertraging op hun bestemming komen. NS wordt continu geïnformeerd over de laatste planning, zodat zij goede reisinformatie kunnen geven.

Bekijk: Wat gebeurt er achter de schermen bij een ongeval of storing?

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers