Incidentenbestrijding op tv

De 12-jarige Miles is gek op treinen, spoor en alles wat ermee te maken heeft. En daarom ging hij, voor het tv-programma 'Later als ik groot ben', op pad met incidentenbestrijder Teus.

Bekijk de aflevering

Wat wij doen : Incidenten­bestrijding

De Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail komt in actie bij incidenten op het spoor. Onze ICB’ers zorgen ervoor dat het spoor na een incident zo snel mogelijk wordt vrijgemaakt. ICB beschikt over speciaal uitgeruste voertuigen, waarmee zij op moeilijk bereikbare plekken op het spoor kunnen komen. Ook zijn ze getraind in de omgang met gevaarlijke stoffen.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 14 februari 2024.

Afhandeling incidenten

Bij de afhandeling van incidenten werken onze ICB’ers samen met andere partijen. Bijvoorbeeld met de vervoerder, die reizigers van een gestrande trein opvangt. Met de brandweer, als er brand is uitgebroken. Of met spooraannemers die eventuele schade aan het spoor moeten repareren.

Daarnaast neemt ICB maatregelen om de veiligheid van reizigers, treinpersoneel, omwonenden en hulpverleners te garanderen. Een groot aantal incidentenbestrijders is ook buitengewoon opsporingsambtenaar. Zij zijn bevoegd om actief op te treden tegen vandalen, koperdieven of spoorlopers.

Bekijk: Hoofdconducteur Marlinde loopt een dagje mee met incidentenbestrijder Joelle

Dag en nacht paraat

Onze incidentenbestrijders staan dag en nacht paraat en zijn georganiseerd in vier regionale eenheden. Bovendien zijn er zes uitruklocaties, verspreid over Nederland. Hierdoor kunnen ICB’ers overal snel ter plaatse zijn. Incidentenbestrijding komt in actie na melding van een incident bij ons controlecentrum.

Meer zien van onze incidentenbestrijders? Neem dan eens een kijkje op het YouTube-kanaal van ICB.

Een dag in het leven van...

Wil je weten hoe een dag in het leven van een incidentenbestrijder eruit ziet? ICB’er Tanja vertelt over haar werkzaamheden. "Als team delen we lief en leed met elkaar. We zijn we echt op elkaar aangewezen. De diversiteit en de hechtheid van ons team maken mijn werk zo bijzonder."

Lees het interview met Tanja

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers