Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Supersnel treinen inplannen

Nieuws

14 februari 2020

ProRail werkt aan een manier om de dienstregeling supersnel en veilig aan te kunnen passen als dat nodig is. “Nu plannen we nog minimaal drie minuten ‘ruimte’ tussen twee treinen in”, zegt Niels Bik van ProRail ICT. “Dat kan vaak veel korter. We willen in de planning uitgaan van de werkelijke bezetting van het spoor – rijdt er op dit stuk spoor een trein of niet.” In de video legt Niels uit hoe hij werkt aan deze innovatieve manier van plannen, die meer treinverkeer mogelijk moet maken.

Bekijk: Innovaties bij ProRail: Plannen in milliseconden

Kleine aanpassingen

De dienstregeling ligt grotendeels vast voor een jaar. Maar vervoerders kunnen het hele jaar door ruimte op het spoor aanvragen. Ook voor werkzaamheden en evenementen zijn soms aanpassingen nodig. De dienstregeling is dus steeds een beetje in beweging. Planners van ProRail en vervoerders zijn dagelijks bezig met die kleine aanpassingen. Als zij de planning aanpassen willen ze zo snel mogelijk weten of dat conflicten oplevert. Zo’n conflict ontstaat als treinen op elkaar moeten wachten. Om meer treinen te kunnen laten rijden, moet het systeem sneller een signaal geven als er een conflict ontstaat. En als het kan nauwkeuriger, zodat alle mogelijke ruimte benut kan worden. Ook daaraan werken Niels en zijn collega’s.

Plannen in milliseconden

Er zijn megaveel data en sterke rekenkracht nodig om op deze manier te kunnen checken of een aanpassing mogelijk is, vertelt Niels. “Dat vraagt om nieuwe technieken. We werken samen met NS aan nieuwe planningssoftware. Daarin gaan we op een andere manier bepalen of treinen zouden botsen of niet. Dit doen we door per sectie – de kleinste eenheid van het spoor – te checken of die wel of niet bezet is. Er zijn veel secties, veel treinen en dus heel veel data. Om planners snel feedback te kunnen geven, moeten we dit in milliseconden doorrekenen. Dit samen leidt tot een gigantische winst op nauwkeurigheid en snelheid, waardoor we in de toekomst nog veel meer treinen een plek kunnen geven dan de zevenduizend die nu dagelijks over het spoor rijden.”

Meer weten of meewerken?

Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op https://werkenbijprorail.nl/innovaties-bij-prorail/  Wil je meewerken en met slimme oplossingen, vernieuwing van systemen en nieuwe technologieën bijdragen aan duurzame mobiliteit en mobiliteitsgroei? Houd dan onze vacatures in de gaten. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers