Almere : Metamorfose station Almere Centrum

Het station Almere Centrum oogt sleets en futloos. Een aantal voorzieningen is dringend aan een opknapbeurt toe. Reden om het station en haar omgeving een flinke facelift te geven. Zo is het station in het voorjaar van 2022 klaar om de bezoekers aan de expo Floriade te ontvangen. En ziet het er bovendien weer pico bello uit. 

Locatie
Almere
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2020
Einddatum
2022

Helderheid, transparantie en een betere verbinding 

De hal wordt opgeknapt met een nieuw plafond, transparante liften en nieuwe winkels. Er komt een brede en overzichtelijke passage door de hal tussen het Stationsplein en Mandelaplein. De bestrating verbindt beide pleinen met elkaar. Zo krijgt het station een open uitstraling en komt het station naar de stad en de stad naar het station. 

 • Centrale hal van station Almere Centrum
  Centrale hal van station Almere Centrum
 • Het Mandelaplein voor het station
  Het Mandelaplein voor het station
 • De stationshal
  De stationshal
 • Het busstation bij Almere Centrum
  Het busstation bij Almere Centrum

Zonnepanelen 

Het rode stalen frame krijgt een nieuwe verflaag en op de perrons wordt rust gecreëerd door nieuw meubilair, windschermen, betonnen poefjes en ‘groene eilanden’. Er worden 1238 zonnepanelen op de kap geplaatst, inclusief de schuine kapdelen waar nieuw glas met geïntegreerde zonnecellen komt. Zowel aan de busstation-zijde als aan de Landdrostdreef-zijde komt een gratis bewaakte stalling. Het busstation krijgt een nieuw plafond en aantrekkelijke verlichting.  

Historie 

Het huidige station dateert uit 1987. Het stationsgebouw is ontworpen door NS-architect Peter Kilsdonk en bestaat uit een grote kap met een stalen spaceframe. Kilsdonk maakte toentertijd deel uit van een nieuwe generatie architecten die zorgde voor een stilistische omslag in het stationsontwerp, waarbij de nadruk meer kwam te liggen op de architectonische kwaliteit van het stationsgebouw. 

Méér treinen

De metamorfose die station Almere Centrum ondergaat, is onderdeel van PHS SAAL. Deze afkorting staat voor Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) op de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (SAAL). Binnen dit programma werkt ProRail samen met vervoerders aan méér reizigerstreinen op drukke trajecten.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Meer nieuws over dit project

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers