Station Almere Centrum feestelijk geopend

Nieuws

2 februari 2023

De verbouwing van station Almere Centrum is afgerond. Het station is een modern knooppunt geworden, waar trein, bus en fiets samenkomen. Na een intensieve bouwperiode is Almere Centrum klaar voor de sterke groei van het aantal reizigers. Het vernieuwde station is op 1 februari feestelijk geopend.

Nieuw leven ingeblazen

Afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het station en de omgeving. Het oude stationsgebouw is nieuw leven in geblazen. De stationshal heeft nu een moderne uitstraling, is groter geworden en heeft een luxe mozaïekvloer gekregen. Deze vloer loopt naadloos door naar de openbare ruimte buiten het station.

Beide liften in de stationshal zijn vernieuwd en van doorzichtig glas gemaakt. Dit draagt bij aan een groot ruimtelijk gevoel. De perrons zijn heringericht, voorzien van nieuw meubilair en er is meer ruimte voor de reiziger gecreëerd.

Glas met zonnecellen

Boven de perrons zijn de perronkappen volledig gerenoveerd. Ook is al het glaswerk vervangen door glas waar zonnecellen in zijn verwerkt. Het buizenframe is voorzien van een frisse rode verflaag en op het dak zijn bijna 1200 zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik is flink omlaag gebracht. Er wordt nu zelf duurzame energie opgewekt. Van het busstation zijn de plafonds over het gehele gebied vernieuwd, lekkages zijn verholpen en de verlichting is zodanig aangepast dat het verblijf op het busstation als prettiger en veiliger wordt ervaren.

 

  • De vernieuwde perrons
  • Een van de twee vernieuwde liften
  • Nieuwe fietsenstalling Landdrostdreef
  • Vernieuwde gevel, zonnepanelen op het dak en kunstwerk van Geert Mul.

Fietsenstallingen

Naast de stationshal en perrons zijn twee inpandige fietsenstallingen gerealiseerd. Die liggen onder de sporen. Iedereen die met de fiets naar of via station Almere Centrum reist, kan straks de fiets makkelijk, veilig en droog stallen. Dit is mogelijk in fietsenstalling Busplein of fietsenstalling Landdrostdreef, met respectievelijk 660 en 2750 fietsparkeerplaatsen. NS verzorgt in opdracht van de gemeente Almere de exploitatie van beide stallingen. Reizigers kunnen hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen.

Stationsomgeving

De gebiedsontwikkeling van de stationsomgeving omvatte naast de benodigde aanpassingen van de ondergrondse infrastructuur, ook een complete herinrichting van het Stationsplein en Mandelaplein. Door het aanbrengen van veel groen ogen de pleinen als kleine stadparken waar het fijn vertoeven is.

Naast groen is er ook kunst te vinden in de stationsomgeving. Het lichtkunstwerk Kunstwerk-Almere van kunstenaar Geert Mul laat je zien hoe de stad er onder water uit ziet. Het is een onderdeel van de Zeegroene Loper, de kunstroute vanaf het station tot aan het Weerwater.

Ik ben ontzettend trots op hoe we samen tot dit prachtige resultaat zijn gekomen

Harro Homan, regiodirecteur ProRail

Organisatie en opdrachtgeverschap

In nauwe samenwerking hebben gemeente Almere, ProRail en NS zich hard gemaakt om de gehele gebiedstransformatie te realiseren. De opdrachtgevende partijen waren de gemeente Almere, de provincie Flevoland, ProRail en NS. Met een integraal beeld voor de toekomst zijn de plannen ontwikkeld en succesvol gerealiseerd.

Harro Homan, regiodirecteur ProRail vertelt: "Ik ben ontzettend trots op hoe we samen tot dit prachtige resultaat zijn gekomen. Ondanks verschillende tegenslagen en de hele coronapandemie is het werk gewoon doorgegaan. En met succes! Ervaring leert dat het ontzettend belangrijk is om bij dit soort OV-knooppunten te werken met een integrale aanpak. Dit betekent bewust elkaar opzoeken, integraal besluiten nemen en samen beschouwen. Niet alleen met overheden maar ook met lokale private partijen en organisaties."

 

  • Bestuurders van Gemeente Almere, Provincie Flevoland, NS en ProRail openden officieel het station.
  • Feest in de stationshal
  • Dagvoorzitter Joost Buitenweg interviewt Harro Homan, regiodirecteur ProRail
  • Aankleding gemaakt van het oude geveldoek van het station.van het station.

Feestelijke opening

De opening werd gedaan door vertegenwoordigers van de gemeente Almere, provincie Flevoland, NS en ProRail. Er was een spetterend optreden van een lokale Caribische brassband. Deze band verzorgde samen met bordacrobaten een feestelijke show.

Na het knippen van het openingslint, gemaakt van het oude geveldoek, was het station officieel geopend. Van het oude geveldoek heeft Productieatelier Mija uit Almere ook shopperbags gemaakt die genodigden meekregen. Zo namen genodigden een stukje van het oude station mee naar huis en kreeg de stof een mooi en duurzaam tweede leven.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers