Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer : Alkmaar - Amsterdam

Tussen Alkmaar/Heerhugowaard en Amsterdam gaan in de toekomst meer treinen rijden. Om dat mogelijk te maken moet het bestaande spoor worden aangepast. Ook is er meer plek nodig voor het parkeren van treinstellen.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 4 april 2024.
Startdatum
2026
Einddatum
2031

Welke maatregelen willen wij nemen

In Heerhugowaard willen wij een nieuw spooremplacement bouwen waar treinen geparkeerd en schoongemaakt worden. Ook op en rondom station Alkmaar passen wij het spoor aan en nemen wij geluidsmaatregelen. Het is de bedoeling station Uitgeest te gaan vernieuwen. Het station is verouderd en om het klaar te maken voor de toekomst zijn er een flink aantal aanpassingen noodzakelijk. De sporen en perrons worden aangepast en krijgt het station een extra eilandperron, zullen de treinen op andere plekken gaan stoppen en krijgt het stationsgebouw een lichte, prettige en veilige uitstraling met meer stijgpunten, zoals trappen en liften.

Tracébesluit: alles op een rij

Voor sommige wijzigingen aan het spoornet, geldt dat de staatssecretaris kan besluiten deze te realiseren met een tracébesluit.

Alles over het tracébesluit

Dit gaat er veranderen

Om meer reizigerstreinen te laten rijden op het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam is het nodig aanpassingen te maken aan deze spoorlijn. Het gaat om de volgende aanpassingen:

 1. Heerhugowaard
  • Een nieuw opstelterrein voor reizigerstreinen op het bedrijventerrein de Vaandel;
 2. Uitgeest
  • herinrichting van station Uitgeest en het emplacement,
  • verplaatsen van het goederenkeerspoor,
  • het realiseren van een onderstation.
  • In het stationsgebied vindt een verandering plaats van de sporenlayout, worden de perrons gewijzigd, wordt een extra eilandperron toegevoegd én wordt over het spoor een loopbrug gebouwd.
 3. Het aanpassen van 18 overwegen op het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam, zodat we de overwegveiligheid verbeteren. Aanpassingen bestaan onder andere uit het vrijleggen of herstructureren van fiets- en voetpaden, en het plaatsen van overwegbomen;
 4. Het uitvoeren van diverse maatregelen, zoals geluidsmaatregelen, natuurmaatregelen en watercompensatie.
 5. Alkmaar
  • aanpassen van het opstelterrein bij station Alkmaar,
  • plaatsen van lage geluidsschermen
  • het verlengen van het de perrons

Bekijk het op een kaart

Projecten in dit programma

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers