: Schat de situatie niet verkeerd in

Jaarlijks vinden er gemiddeld 190 aanrijdingen en bijna-aanrijdingen plaats op het spoor, waarvan sommige zelfs met dodelijke afloop. Wat alarmerend is, is dat bij steeds meer van deze incidenten beroepschauffeurs betrokken zijn. Hieronder vind je waardevolle informatie en tips die je kunnen helpen om aanrijdingen op het spoor te voorkomen.

Stop altijd voor rood licht

Wacht tot het licht gedoofd is voordat je de overweg oversteekt.

Bekijk: Video: stop altijd voor rood licht

Vermijd stilstaan

Plan je route zorgvuldig en vermijd krappe bochten en neem voldoende ruimte bij het maken van bochten. Zorg dat je niet hoeft te steken of te keren.

Bekijk: Video: vermijd stilstaan

Voorkom filevorming

Houd voldoende afstand tot de spoorwegovergang om het spoor veilig over te steken.

Bekijk: Video: voorkom filevorming

Wees alert

Schat de situatie al in de voorbereiding van een transport goed in. Let op waarschuwingsborden en signalen bij spoorwegovergangen en vermijd afleiding door mobiele telefoons.

Als je onverhoopt vast komt te staan op het spoor met je voertuig, is het van cruciaal belang om direct actie te ondernemen. Het is belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen.

Rij door de overwegboom heen

Als je nog de mogelijkheid hebt om met je voertuig van het spoor af te komen, probeer dat dan te doen. Zelfs als dit betekent dat je de slagboom beschadigt. De schade bij een aanrijding met een trein is vele malen groter.

Breng jezelf in veiligheid

Krijg je je voertuig niet meer aan de praat? Verlaat het dan onmiddellijk en begeef jezelf naar een veilige locatie, weg van het spoor.

Bel 112

Om de hulpdiensten te informeren over de noodsituatie.

Volg instructies

Probeer niet te handelen vanuit emotie en impulsen, maar volg altijd de instructies op van hulpverleners ter plaatse.

 

Ken je mede beroepschauffeurs?
Deel de link naar deze pagina!

Campagne

Wij delen liever geen beelden van aanrijdingen tussen treinen en zwaar vervoer in deze campagne. Dat is te traumatisch voor betrokken bestuurders en machinisten. Een aanrijding op het spoor heeft namelijk veel impact. Zowel fysiek als emotioneel. Daarom maakten wij voor onze campagne gebruik van modelvoertuigen. Zo kunnen we gevaarlijke situaties laten zien, zonder gevaarlijke situaties te creëren.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers