Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Fototentoonstellingen De Mix Nederland op stations

Nieuws

2 oktober 2023

Sinds het voorjaar van 2022 is de reizende fototentoonstelling De Mix Nederland in telkens een andere provincie te zien. Momenteel kun je terecht op station Tilburg en Groningen. Foto’s worden vertoond op het station én in een tentoonstellingsruimte. “Dit is een mooie kans om verbinding te maken tussen station, provincie en museum”, vertelt Eveline Braak, lid van de Kunstcommissie voor stations.

De Mix Nederland is een initiatief van stichting Beeldmix. Per provincie is een ander, passend thema gekozen. Beeldmix vraagt een hedendaagse fotograaf foto’s te maken naar aanleiding van een serie foto’s van een historische lokale fotograaf. De resultaten zijn heel verschillend en verrassend.

Kunstcommissie

Dit initiatief kwam tot stand in samenwerking met de Kunstcommissie voor stations. Daarin werken ProRail, NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester samen. De commissie beheert de kunstcollectie bij stations en adviseert over nieuwe initiatieven. Kunst is een belangrijk middel om de belevingswaarde en de identiteit van het spoor en van stations te versterken.

Nu te zien

Op station Groningen en in museum aan de A kun je tot en met 27 november 2023 terecht voor Tussen land en lucht. Jacob Molenhuis legde vanaf 1923 jarenlang zijn streek De Marne in noordwest Groningen vast op de gevoelige plaat. Fotograaf David Vroom reageert hierop, vanuit de huidige tijd. 

In Tilburg is tot en met 31 oktober de tentoonstelling Aarde te zien op het station en bij Tilburg University. Wiesje Peels ging aan de slag naar aanleiding van foto’s die Martien Coppens maakte in natuurgebied de Peel. Zij fietste hier rond met haar zelfgebouwde Dokar, een mobiele donkere kamer.

Station, provincie, museum

“Het station is een mooie plek voor een initiatief als De Mix Nederland”, vertelt kunstcommissielid Eveline. “Veel reizigers  kunnen ervan genieten en het werk veraangenaamt het verblijf op het station. Bovendien is dit een kans om verbinding te maken tussen station, provincie en museum.”

Wat volgt

De Mix  Nederland is in 2024 nog te zien in Overijssel (Zwolle), Gelderland (Nijmegen), Noord Holland (Amsterdam Bijlmer Arena) en Utrecht

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers